Skip to content

Bedrägerimisstänkt kan inte lämnas ut till Iranska myndigheter – riskerar "liv och frihet"

Foto: Jonas Gratzer/TT

En bedrägerimisstänkt 37-årig man bosatt i Sverige kan inte lämnas ut till Iranska myndigheter. Detta trots att han är misstänkt för omfattande brottslighet i Iran. Högsta domstolen går därmed på Riksåklagarens linje om att mannen kan riskera livet eftersom han konverterat från islam till kristendomen.

 

37-åringen misstänks för förfalskning och bedrägeri i Iran där han ska ha tagit emot betalning för två tomter utan att fullfölja fastighetsöverlåtelserna. Han ska också ha förmått personer att ta emot stulna, värdelösa checkar som en betalningsgaranti. 

Iran har begärt att 37-åringen ska lämnas ut till de iranska myndigheterna där han är åtalad och häktad i sin frånvaro för förfalskning och bedrägeri.

RÅ hävdar hinder
37-åringen är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han har motsatt sig utlämning och har fått stöd av Riksåklagaren (RÅ) som har konstaterat att det finns hinder mot utlämning enligt utlämningslagen samt att en utlämning även skulle strida mot Europakonventionen.

37-åringen har konverterat från islam till kristendomen varför Migrationeverket i sitt beslut om uppehållstillstånd har funnit att han har "en välgrundad fruktan för att utsättas för förföljelse i Iran på grund av sin religionstillhörighet". HD pekar på att detta "bör väga mycket tungt" när man ska bedöma om han ska utlämnas eller inte.

Belagt med dödsstraff
HD pekar även på Utrikesdepartementets rapport om mänskliga rättigheter i Iran. Av rapporten framgår att läget är "allvarligt", att det inte råder religionsfrihet och att det är belagt med dödsstraff att konvertera från islam till en annan religion.

På grund av sin religiösa uppfattning bedöms 37-åringen enligt HD löpa risk att utsättas för förföljelse som "riktar sig mot hans liv eller frihet" om han utlämnas. Det föreligger därmed enligt HD hinder mot utlämning.

HD stannar vid denna motivering och prövar inte frågan om eventuella brott mot Europakonventionen.

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

11 comments

Suck!

Oj så lägligt att han just har konverterat till kristedomen. Låter ju rimligt och seriöst.
Dessa kukturberikare och pensionsräddare slutar aldrig att imponera på mig.

För att verkligen bevisa att han numera är kristen och undanröja alla tvivel skulle mannen kunna låta sig väl smaka av några fläskkotletter med tillhörande kokt potatis och brunsås.
Det skulle jag göra i hans situation.

Det är på intet vis något avgörande test. Det är tillåtet för en muslim att äta griskött om man befinner sig i nöd. Ett hotande dödsstraff skulle mycket väl kunna tänkas vara en så stor nöd att en muslim får äta griskött. Däremot är det inte tillåtet för en kristen konvertit som kanske i likhet hur det brukar vara med såna verkligen tror på det som står i bibeln att äta gris.

5 Mosebok 14:8
8 Svin är också orena, för även om de har klövar, idisslar de inte. Ni ska inte ens röra vid de döda kropparna av dessa djur.

Hur svårt kan det vara att konvertera henom från PUT till UT?

Nej det är inte rimligt att utlämna till Iran så som läget ser ut. Däremot borde han absolut dömas för brottsligheten här i Sverige och få ett lämpligt straff.

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi kom nyligen fram till att varje asylsökande i genomsnitt kommer att kosta svenska skattebetalare 74 000 kronor per år. Det betyder att svenska folket just fått en extra utgift på drygt 3 miljoner om mannen lever de förväntade 41 åren. Rimligen borde de eller den som försatt Sverige i denna situation krävas på detta belopp så kanske man är försiktigare nästa gång även om jag är högst misstänksam att vederbörande hunnit läsa och tagit till sig den kristna läran. Det är väl bara att låta honom genomgå testet som konfirmander genomgår.

Jag är generellt mot förbud men i detta, och andra, fall kan jag tänka mig att förbjuda Marxi..., f’låt Svenska kyrkan, och andra samfund, att konvertera utländska medborgare.

Drygt tre miljoner kronor! Du tror väl inte att mannen är en bedragare?

Det är långt ifrån riskfritt att behålla utlänningen här i landet. Marocko lämnar ut bedragare till Sverige. Som riskerar att utsättas för förföljelse som riktar sig mot hans frihet. Livet kan hänga i skör tråd.

Protip till utländska brottslingar som inte vill utvisas - låtsas konvertera! Gå i kyrkan och gör alla de rätta lätena och se till att basunera ut konverteringen på internet och sprida det i släkten. Se till att informera hemlandet. Oroa er inte för att det verkar påhittat, trovärdigheten saknar betydelse.

För sverige är en fristad för brottslingar. Årtionden av väldsfrånvänd snällhetspolitik har gjort landet till ett paradis för hela världens brottslingar. Det är bara att se till att göra sig omöjlig i hemlandet så får man stanna för evigt och slipper stå till svars för sina brott. Väl här är det bara att fortsätta ta för sig, vi har mycket låga risker att åka fast och närmast obefintliga straff.

Utvisad blir man som kriminella i praktiken aldrig om man inte själv vill.

Islam är en fredlig och tolerant religion. Det skulle aldrig hända i ett muslimskt land (som Iran) att någon förföljs för dennes kristna tro.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.