Skip to content

Anhöriga och brottsoffer får stå för kostnaderna efter brott - JK: är inget staten ska betala

Foto: Johan Nilsson/TT

Löpande kostnader för bostäder som spärrats av på grund av brott betalas av anhöriga eller av brottsoffret självt - och det kan vara svårt eller omöjligt att få ersättning i efterhand. Enlig JK är detta inget som staten eller polisen ska stå för.

 

Stämma staten i domstol och riskera rättegångskostnader på hundratusentals kronor eller jaga den dömde gärningspersonen med skadeståndskrav. Det verkar vara de enda möjligheterna för anhöriga eller brottsoffer att få ersättning för de löpande kostnader de haft efter att bostaden varit avspärrad av polisen.

Föräldrarna betalade fakturorna
Varken försäkringar eller staten täcker de utgifter som en oanvändbar bostad ändå genererar varje månad. Det rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion som tittat närmare på ett fall där den mördade sonens bostad var avspärrad i ett år och tio månader medan föräldrarna fick ta hand om fakturorna som till slut landade på nästan 110 000 kronor.

Sonen blev ihjälslagen i sitt nyköpta hus i maj 2016 och hovrättsdomen mot gärningsmannen meddelades i oktober 2017. Först då fick hans föräldrar full tillgång till huset igen som dock tog ytterligare nästan ett halvår att sanera och reparera. Det var däremot en kostnad som täcktes av försäkringen.

Staten ska inte ersätta
Men de löpande utgifterna täcks inte av någon försäkring och föräldrarna fick även nej från Brottsoffermyndigheten.

När Ekot ber Justitiekanslern Anna Skarhed kommentera situationen säger hon att "det är inget som staten ska ersätta".

- I alla sådana här sammanhang med ersättning så gäller det att dra en gräns någonstans för vad som är rimligt ansvarstagande. I grunden här skulle det förutsätta att det är fråga om en oaktsamhet från staten på något sätt. Så kan man vara berättigad till ersättning, säger JK Anna Skarhed till Ekot.

Civilrättslig process
Den enda möjligheten som tycks återstå är att begära ersättning genom en civilrättslig process där de anhöriga då skulle riskera att få betala rättegångskostnader på hundratusentals kronor om de förlorade.

JK hänvisar också till att den skyldige till brottet bör stå för ersättningen.

 

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt