Skip to content

32-årig skytt påkörd och övermannad av brottsoffret - döms till nio års fängelse för mordförsök

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter att brottsoffret själv följt efter och kört på skytten i en gångtunnel kunde polisen gripa gärningsmannen. Tingsrätten dömer honom till nio års fängelse för mordförsök för att ha avlossat 14 pistolskott mot två personer på Hisingen i Göteborg.

 

Far och son tog skydd bakom sin bil och lyckades undgå att träffas av de 14 pistolskott som den luvklädde skytten avlossade mot dem. Men när skytten tömt magasinet och lämnade platsen körde pappan efter.

Han såg hur skytten kastade ut pistolen genom bilfönstret och hur han lämnade bilen och försvann ner i en gångtunnel. Pappan följde efter, körde på skytten och övermannade honom. Även sonen kunde peka ut skytten som han sett ansiktet på.

Krutrester och DNA
Både far och son var tidigare kända av polisen med de hade enligt egen uppgift aldrig sett skytten tidigare och visste inte vem han var.

Polisen hittade glockpistolen utefter flyktvägen och även handskar med krutrester och med den 32-årige gärningsmannens DNA på. Krutresterna kunde även knytas till tomhylsorna på brottsplatsen samt till den tröja som 32-åringen hade på sig.

I åklagarens bevisning fanns även en film från en så kallad "dashboardkamera" som funnits monterad i en bil strax bakom den som beskjutits och där händelseförloppet "både syns och hörs".

Risk för andra
Tingsrätten konstaterar att bevisningen är tillräckligt stark och avfärdar 32-åringens egna förklaringar om att det var en annan person som var med honom i bilen och som sköt.

Tingsrätten framhåller också att 32-åringen "visat likgiltighet" inför risken att någon av männen skulle dö och att skottlossningen har skett mitt på dagen på öppen gata på centrala Hisingen med fara "även för andra personer än de direkt inblandade".

Påföljden bestäms till nio års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott. 32-åringen ska även betala sammanlagt drygt 230 000 kronor i skadestånd till far och son.

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt