Skip to content

2 996 kronor över gränsen för avskrivning - kroniskt sjuk 52-åring tvingas betala studieskulder

Foto: Jessica Gow/TT

Kroniskt sjuk och med 9 500 kronor i månaden att leva på tvingas en 52-årig man nu betala tillbaka sina studieskulder på nästan en halv miljon kronor. Orsak: hans sjukersättning översteg under förra året gränsen - med 2 996 kronor.

 

Den nu 52-årige mannen har på grund av kronisk sjukdom aldrig kunnat yrkesarbeta och Försäkringskassan har bedömt att hans arbetsoförmåga är stadigvarande samt att alla rehabiliteringsmöjligheter är uttömda. Nu lever han på sjukpension med cirka 9 500 kronor i månaden.

Men Centrala studiestödsnämnden (CSN) beslutade efter en ansökan från mannen att inte skriva av hans studieskulder på drygt 450 000 kronor, eftersom hans sjukersättning var för hög. 

"Inte rimligt"
Förvaltningsrätten i Stockholm beslutade däremot att skulden skulle skrivas av. Detta efter att rätten konstaterat att mannens ekonomiska och hälsomässiga förhållanden var sådana "att det inte kunde anses rimligt att kräva återbetalning av lånet". 

Mannen hade inget juridiskt ombud och berättade själv för rätten att han "helt saknade tillgångar, besparingar och till och med de nödvändigaste husgeråden".

"Så finns det helt enkelt ingenting", berättade han. Han var rädd att han skulle "kastas ut i ytterligare misär" och jämförde sin situation med att vara "fattigpensionär".

2 996 kronor för mycket
Men CSN överklagade och får nu rätt i kammarrätten som konstaterar att mannen har överskridigt den av CSN beslutade gränsen för att få skulderna avskrivna - med 2 996 kronor.

Det finns, trots att mannen aldrig kommer att kunna arbeta, inga synnerliga skäl enligt kammarrätten som anser att 52-åringen "är tillförsäkrad en rimlig levnadsstandard och att hans inkomster kan täcka normala konsumtionsbehov".

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt