Skip to content

15-årsgräns för vattenskotrar nästa sommar - men inga sanktioner för den som bryter mot reglerna

Foto: Britta Pedersen/TT

En 15-årsgräns för att få köra vattenskoter kan införas nästa sommar. Det föreslår regeringen i en ny promemoria.

 

Från och med nästa sommar kan det bli förbjudet att köra vattenskoter för den som inte har fyllt 15 år. Men några sanktioner för den som bryter mot reglerna införs inte.

Bakgrunden till förslaget är Riksdagens två tillkännagivanden om krav på förarbevis och åldersgräns.

Nöjeskörning på 130 km/tim
Men frågan var aktuell redan för fem år sedan då Havs- och vattenmyndigheten redovisade sitt regeringsuppdrag om problemen med vattenskotrar och andra farkoster i våra vattendrag. Frågan har också utretts inom regeringskansliet utan att man gått vidare med något konkret förslag.

Regeringen väljer nu att gå fram med enbart en åldersbegränsning efter att ha konstaterat att "användningen av vattenskotrar ökat", att det mest handlar om nöjeskörning och att de idag uppnår farter på 130 km/tim.

Kan bli påkörda
Riskerna är också påtagliga när man kör nära land och i grunda vattenområden när det gäller att människor och djur kan bli påkörda. Regeringen jämför det med "höga hastigheter med moped på väg".

Danmark har sedan tidigare en åldersgräns på 16 år för vattenskotrar och Norge har en åldersgräns på 16 år för fritidsbåtar. Finland har en åldersgräns på 15 år för fritidsbåtar. 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt