Skip to content

"Vi står inte bakom tjänsten" - Skatteverket varnar för kapning med BankID

Foto: Isabell Höjman/TT

Skatteverket varnar för att logga in på Skatteverket via privata företags webbplatser. "Sådan okontrollerad andrahandsinloggning innebär att du möjliggör för den privata aktören att få åtkomst till all information om dig", säger Skatteverkets säkerhetschef Pär Rylander.

 

Skatteverket upptäckte nyligen att enskilda företag har försökt skapa inloggning till Skatteverkets e-tjänster för att verifiera personuppgifter hos sina egna användare.

Kunder har uppmanats att godkänna företagets inloggning mot Skatteverket med sitt BankID.

Skatteverket understryker att man dfrån myndighetens sida varken säljer eller tillhandahåller den här inloggningstjänsten eller på något sätt står bakom den.

- Vi vill varna för detta. Den som med sitt BankID släpper in ett företag ger samtidigt åtkomst till all information om sig själv och alla e-tjänster, säger Pär Rylander, säkerhetschef på Skatteverket.

- Logga inte in mot Skatteverket på något annat sätt än personligen med e-legitimation via Skatteverket.se.

Om någon försöker logga in via ett annat företag mot Skatteverket.se blockerar Skatteverket inloggningsförsöket och användaren får ett felmeddelande. 

- Vi har stoppat den här typen av inloggningsförsök som vi nyligen har upptäckt. Men eftersom inloggningen verifieras på rätt sätt av rätt person via BankID så är agerandet svårt för oss att upptäcka.

- Det är därför viktigt för oss att också sprida den här informationen, så att ingen lämnar över kontroll och information till ett företag utan att veta vilka konsekvenserna kan bli, säger Pär Rylander.

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt