Skip to content

Upp till 9 000 ansökningar på tre månader - snart dags för lagen om "ny chans" för ensamkommande

Foto: Adam Wrafter/TT

Om en dryg vecka, den 1 juli, träder den nya lagen om så kallade ensamkommandes rätt till en ”ny chans” i kraft. Migrationsverket förbereder sig nu på att få in upp till 9 000 ansökningar på tre månader.

 

- Vi hoppas att ansökningarna är kompletta från början, då kan vi fatta beslut snabbare, säger Anna Lindblad, rättslig expert vid Migrationsverket.

Från den 1 juli går det att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier för den som tidigare har fått avslag på sin asylansökan. Detta efter den nya lag som – efter stor debatt – klubbades i riksdagen den 7 juni.

Upp till 9 000 ungdomar
Enligt Migrationsverkets beräkningar kan lagen komma att omfatta uppskattningsvis 9 000 ungdomar som tidigare har fått avslag på sin asylansökan.

Migrationsverket listar nu de kriterier som krävs för att kunna komma i fråga:

  • första ansökan om uppehållstillstånd ska ha registrerats hos Migrationsverket den 24 november 2015 eller tidigare.
  • Beslutet om utvisning ska ha fattats när den sökande är 18 år eller äldre.
  • Beslutet om utvisning ska ha fattats 15 månader eller senare från registreringsdatumet, men tidigast den 20 juli 2016.
  • Personen ska befinna sig i Sverige när ansökan görs.
  • Den sökande ska studera eller ha för avsikt att studera i gymnasieskolan. Alla utbildningar på gymnasial nivå omfattas, exempelvis introduktionsprogram, nationella program, komvux, särvux, folkhögskola och de så kallade yrkespaketen.

Migrationsverket skriver:

”Som i alla ärenden där en person beviljas ett tillstånd kontrolleras om personen har begått brott eller om det finns något som pekar på att personen skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk.”

Gäller till den 30 september
Ansökan görs genom att man fyller i och skickar en särskild blankett till Migrationsverket, där man anger att man har för avsikt att studera.

Ansökningsblanketter kommer att finnas tillgängliga på Migrationsverkets hemsida från och med den 1 juli – alltså den dag då lagen träder i kraft.

Ansökningsperioden sträcker sig från och med den 1 juli till och med den 30 september 2018.

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt