Skip to content

Undersöker ATG:s och Svenska Spels roll efter nya lagen - "ska återta kontrollen över spelmarknaden"

Foto: Noella Johansson/TT

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning som ska analysera hästnäringens och idrottens förutsättningar efter omregleringen av spel-marknaden. I uppdraget ingår att följa Svenska Spels anpassning till den nya lagen - och att överväga ytterligare åtgärder för att minska skadeverkningar av spel.

 

- Utredningen är ytterligare ett viktigt steg i vårt arbete för att återta kontrollen över spelmarknaden och säkerställa att det nya regelverket fungerar som det är tänkt, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Riksdagen har nu antagit regeringens förslag om en ny spelreglering. Reformen innebär stora förändringar på spelmarknaden, inte minst för ATG som ägs av hästsporten och statliga Svenska Spel.

Därför tillsätter regeringen nu en utredning som  ska ta fram en finansieringsmodell för hästnäringen och följa Svenska Spels roll på marknaden efter omregleringen.

- Det är en genomgripande reform som genomförs och vissa frågor behöver utredas vidare. Svenska Spels anpassning till den nya marknadssituationen och hästnäringens långsiktiga finansiering är sådana frågor, säger Ardalan Shekarabi.

Den nya lagen, som träder ikraft vid årskiftet, innebär att ett licenssystem införs som ger möjlighet att skydda svenska konsumenter - särskild de som befinner sig i "riskzonen för problemspel".

I utredningens uppdrag ingår även att:

  • överväga en finansieringsmodell för att ersätta idrottsrörelsen för spel på idrott,
  • utreda om fler åtgärder behövs för att minska skadeverkningarna av spel som sker online och på värdeautomater,
  • föreslå ytterligare sätt att stänga ute olicensierade spelföretag, och
  • föreslå eventuella andra nödvändiga åtgärder för att stärka spelregleringen
  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt