Skip to content

Tusentals svenskar till fotbolls-VM - svenska poliser på plats efter regeringens bemyndigande

Svenska supporterpoliser fanns på plats även under fotbolls-EM i Salzburg 2008. Foto: Casper Hedberg/SvD/TT

Svenska poliser finns på plats i Ryssland för att samarbeta med ryska myndigheter under fotbolls-VM. Regeringen har gett sitt bemyndigande men poliserna saknar egentliga polisiära befogenheter på plats.

 

- Svensk polis har god kännedom om svenska supportrar och svensk supporterkultur, säger justitieminister Morgan Johansson.

Fotbolls-VM i Ryssland pågår mellan 14 juni och 15 juli 2018. Uppskattningsvis kommer mellan 4 000 och 5 000 svenska supportrar att vara på plats under grundspelet.

Formellt har regeringen därför bemyndigat Polismyndigheten att samarbeta med Rysslands inrikesministerium under fotbolls-VM. Polismyndigheten kommer nu att skicka en grupp svenska supporterpoliser till Moskva.

De svenska poliserna ska framför allt att stödja ryska myndigheter genom att föra en dialog med svenska supportrar under turneringens gång.

Supporterpoliserna kommer att finnas närvarande i de städer där svenska herrlandslaget i fotboll kommer att spela sina matcher och på platser där svenska supportrar kommer att samlas.

- Vårt uppdrag är att underlätta kommunikationen mellan svenska supportrar och rysk polis, och på så sätt stötta rysk polis i deras arbete med ordning och säkerhet under VM, säger Per Engström som är kommenderingschef vid Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, Noa.

- Svensk polis har endast en rådgivande och förmedlande roll på plats i Ryssland. Vi saknar särskilda befogenheter, och vår säkerhet garanteras av den ryska polisen.

På plats i Ryssland samverkar svensk polis ocksp med det svenska Utrikesdepartementet och Svenska Fotbollförbundet.

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt