Skip to content

Trefaldig ökning av polisens arbetsplatsinspektioner - och nästa vecka blir det ännu enklare

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen genomför allt fler arbetsplatsinspektioner mot "högriskbranscher" i jakten på illegal arbetskraft. På fyra år har antalet inspektioner tredubblats - och från och med på söndag kommer ny lagstiftning. 

 

Förra året genomförde polisen över 1 400 arbetsplatsinspektioner för att komma åt oseriösa arbetsgivare som anlitar olaglig arbetskraft. Det kan jämföras med drygt 1 000 inspektioner 2016 och drygt 500 år 2013. Det innebär en tredubbling av antalet inspektioner bara under de senaste fyra åren.

Tredjelandsmedborgare utan tillstånd
Arbetsplatsinspektioner genomförs enligt det så kallade "sanktionsdirektivet" som gäller sanktioner mot arbetsgivare som anlitar tredjelandsmedborgare utan tillstånd.

Enligt polisen är direktivet och inspektionerna en viktig åtgärd för att bekämpa illegal migration inom EU.

Hotell, restaurang och bygg
Polisen har sedan länge identifierat högriskbranscher där arbetskraft utan tillstånd ofta förekommer, som till exempel inom hotell- och restaurang, bygg och anläggning, fordonstjänster och verkstäder.

Och på söndag, den 1 juli1, träder alltså en förändrad lagstiftning i kraft (Dagens Juridik 2018-06-21) som ger polisen utökade möjligheter att på egen hand genomföra arbetsplatsinspektioner, utan att till exempel Skatteverket eller Arbetsmiljöverket är med.

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt