Skip to content

Skattefritt upp till 19 247 kronor - här är årets regler för sommarjobbare

Foto: Jessica Gow/TT

Den som sommarjobbar och tjänar mindre än 19 247 kronor under hela 2018 behöver inte betala skatt. Men för att arbetsgivaren inte ska dra skatt på lönen ska ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i. Så ser årets regler för sommarjobbare ut.

 

- Den som kommer att tjäna mindre än 19 247 kronor behöver inte betala någon skatt alls. Intyg bör lämnas till arbetsgivaren i god tid före första löneutbetalningen, säger Sofia Malmring, rättslig specialist på Skatteverket.

Tiotusentals skolungdomar ska ut i arbetslivet i samband med sommarjobb. Enligt Skatteverket är det dock många av dessa som inte vet vad som gäller skattemässigt - eller att det överhuvudtaget kan vara skattepliktiga.

Skatteverket lyfter därför fram att den som totalt tjänar mindre än 19 247 kronor under hela året slipper att betala skatt. För att arbetsgivaren inte ska dra någon skatt måste dock ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i.

Skatteverket skriver dessutom:

"Om sommarjobbet totalt ger mer än 19 247 kronor i lön bör en ansökan om jämkning skickas in för att rätt skatt ska dras. Annars finns det risk för att arbetsgivaren drar fel skatt. En ansökan om jämkning tar några veckor för Skatteverket att behandla, så det är bra att vara ute i god tid. Den som fått beslut om jämkning ska sedan lämna beslutet till arbetsgivaren."

- Om för mycket i skatt dras av så betalas pengarna tillbaka, men först nästa år. Det är enkelt och smidigt att ansöka om jämkning via Skatteverkets webbplats. E-legitimation behövs inte, säger Sofia Malmring.

- Av anställningsbeviset framgår vilken lön, vilka arbetstider och vilka arbetsuppgifter jobbet innebär. Med varje lön har man även rätt att få ett besked om hur mycket skatt som dragits av, säger Sofia Malmring. 

 

 

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt