Skip to content

Sexbrottsdömda taxichaufförer och åkare ska avslöjas - domstolarnas informationsplikt ökar

Foto: Jack Mickrut/TT

Att vara dömd för brott kan påverka lämpligheten att köra till exempel taxi. Nu vill regeringen att Transportstyrelsen ska få mer information från polis och domstolar om yrkesförares och deras chefers brottslighet - för att kunna dra in tillstånden.

 

Regeringen har beslutat om ändringar i förordningen om vägtrafikregister. Beslutet innebär bland annat att Polismyndigheten och domstolarna får en utökad skyldighet att meddela Transportstyrelsen om personer som dömts för till exempel sexualbrott.

Transportstyrelsen får med den nya informationsplikten ytterligare underlag för att kunna pröva förarnas lämplighet och i vissa fall kunna dra tillbaka yrkestrafiktillstånd eller taxiförarlegitimation.

Inte bara taxichaufförer
Men de personer som ska prövas är inte bara taxiförare. Enligt regeringen handlar det framför allt om personer i "företagsledande ställning", det vill säga de personer som är innehavare av yrkestrafik- eller taxitrafiktillstånd.

Ändringarna kommer att träda i kraft till hösten, den 1 september.

Uppgifter om färdskrivare
En annan del av förordningsändringen ska göra det möjligt för medlemsstaterna inom EU att kunna utbyta vissa uppgifter om färdskrivarkort.

För att Transportstyrelsen ska kunna uppfylla en sådan underrättelseskyldighet behöver bland annat vissa uppgifter med anknytning till innehavare av förarkort och förarkortens status finnas i vägtrafikregistret.

Den ändringen trädde i kraft redan den 1 juni.

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt