Skip to content

Polisens spanare ska få göra anonyma inköp av "nätdroger" - nya lagen klubbad

Illegala nätdroger i tullbeslag. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Polisen får rätt att göra anonyma köp av så kallade nätdroger. Det har riksdagen beslutat. Samtidigt uppmanas också regeringen att göra en "djupare analys" av generisk klassificering av narkotika.

 

Det är Socialutskottet som har utrett frågan om så kallade nätdroger och tagit ställning till ett nytt förslag från regeringen som innebär att Polismyndigheten ska få rätt att göra anonyma inköp av nya nätdroger, även kallade psykoaktiva substanser.

Riksdagen har nu klubbat igenom lagförslaget som bland annat syftar till att påskynda den klassificeringsprocess som krävs för att nya nätdroger ska bli illegala.

Klassificering tar tid
Nätdroger är kemiska substanser som liknar narkotika men som ännu inte har blivit klassade som det och som oftast säljs över internet.

De ger liknande effekter som vanlig narkotika men kan köpas fritt under tiden som klassificeringsprocessen pågår, vilket kan ta lång tid.

Anledningen till detta är att klassificering idag görs med varje substans för sig, till skillnad från så kallad generisk klassificering där substanserna klassificeras i grupper utifrån sina kemiska grundstrukturer.

Regeringen vill inte införa en generisk klassificering eftersom man anser att det inte är tillräckligt rättssäkert.

Analys av generisk klassificering
Förutom beslutet om anonyma inköp uppmanar också riksdagen regeringen att göra en djupare analys av erfarenheter från länder som infört systemet med generisk klassificering - till exempel Danmark och Norge.

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt