Skip to content

"Perspektivskifte" i våldtäktsutredningar - så förbereder sig polis och åklagare inför nya lagen

Foto: DJ

Den nya sexualbrottslagstiftningen innebär ett ”perspektivskifte” för polisen som innebär att ”fokus i arbetsmetodiken behöver riktas mot den misstänktes beteende istället för målsägaren”. Det skriver Polismyndigheten.

 

- Frågorna till misstänkt är otroliga viktiga i förhören. Vad har man haft för relation till målsägaren och hur har man försäkrat sig om att hen ville medverka, säger Anna Lindström, verksamhetsutvecklare vid nationella operativa avdelningen, Noa, vid Polismyndigheten.

Den nya sexualbrottslagstiftningen klubbades den 23 maj i riksdagen och börjar gälla redan den 1 juli.

Den nya lagen är en så kallad samtyckelag som innebär att det ankommer på en person som har sex med en annan att förvissa sig om att den andra verkligen ställer upp frivilligt.

Får konsekvenser
Enligt Polismyndigheten får detta konsekvenser för det egna utredningsarbetet. Polismyndigheten skriver på sinnhemsida:

”Syftet med den nya lagen är att göra det tydligt att alla har en ovillkorlig rätt till personlig och sexuell integritet och självbestämmande. För polis och åklagare innebär det ett perspektivskifte. Fokus i arbetsmetodiken behöver riktas mot den misstänktes beteende istället för målsägaren.”

”För utredare inom polisen kommer det att bli ännu viktigare att ställa frågor kring eventuell relation mellan parterna.”

- Det vi ofta ser, är händelser där man aldrig träffat eller pratat med varandra, men plötsligt tycker någon att det är OK att ha sex, säger Karin Lundström-Kron, åklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

Nationell konferens
En annan nyhet i den nya lagen är att målsägandebiträde omedelbart ska erbjudas. Det innebär att polisen vid det första mötet alltid ska fråga om den utsatte önskar en sådan fortsatt kontakt.

Cirka 200 medarbetare från polisen och Åklagarmyndigheten deltog redan i april i en nationell konferens om den nya lagen.

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt