Skip to content

Pensionsmyndigheten söker Jurister

Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen och informerar om hela pensionen. Varje år betalar vi ut cirka 340 miljarder kronor till 2,2 miljoner pensionärer, genomför drygt 800 000 fondbyten och skickar ut 7,3 miljoner orange kuvert. Vi är omkring 1 200 medarbetare på 8 orter.

Vi gör pensioner enklare — för att alla ska kunna leva i nuet

Är du vår nya jurist som ser det som självklart att arbeta med juridiska frågor utifrån ett verksamhetsutvecklingsperspektiv tillsammans med andra kompetenser för att nå bästa möjliga resultat?

Just nu är vi inne i ett intensivt utvecklingsarbete som bland annat kopplar till den blocköverskridande överenskommelsen för långsiktigt höjda och trygga pensioner som ingicks i december 2017. Pensionsmyndigheten har från och med den 1 november 2018 fått ett utökat mandat att arbeta med konsumentskydd inom premiepensionen i förhållande till myndighetens fondtorg. Vi behöver bland annat mot denna bakgrund förstärka vårt team med fler skickliga jurister som bidrar i arbetet med att nå våra mål och vår vision. Det är ett arbete som ställer höga krav, men som också innebär gott om spännande utmaningar och möjligheter. Som en del av vår juridikavdelning kommer du att verka i en miljö präglad av stort driv och hög ambitionsnivå, inte minst genom att bidra i myndighetens breda arbete med regelförenklingar. 

Juridikavdelningen består i dag av cirka 25 jurister. Avdelningen ansvarar för myndighetens regelverk, vakar över enhetlighet och tydlighet i myndighetens tillämpning av regler i pensionshandläggning och beslut samt verkar för att myndighetens verksamhet i övrigt bedrivs inom ramen för gällande regler. Genom den rättsliga styrningen och stödet deltar avdelningen på olika sätt i myndighetens normeringsarbete och i arbetet med verksamhetsutveckling, både i projektstyrd verksamhet och på annat sätt. 

Arbetsbeskrivning

Vår juridikavdelning arbetar utifrån ett verksamhetsutvecklingsperspektiv med bland annat:

- socialförsäkringsrätt
- förvaltningsrätt
- EU- och konsumenträtt
- it-rättsliga frågor
- fondjuridik. 

I arbetet ingår att styra och stödja organisationen i tolknings- och tillämpningsfrågor där din förmåga att arbeta proaktivt men även kreativt kommer till användning. Du medverkar även i myndighetens arbete med regelutveckling, regelförenklingar och processutveckling samt med uppföljning av regelefterlevnaden i handläggningen. Vidare ingår att arbeta med processföring. 

Ett fokus för hela Pensionsmyndigheten är digitalisering med utgångspunkt i alla pensionärers och pensionssparares behov, vilket gör att det i den rättsliga styrningen och stödet ingår att tillvarata de möjligheter som digitalisering ger.

Utbildning och erfarenhet

Du har jur.kand. eller motsvarande juristexamen samt mycket goda juridiska kunskaper. Vi söker dig som har minst fem års relevant arbetslivserfarenhet och har goda erfarenheter av att arbeta tillsammans med andra yrkeskategorier för ett gemensamt mål, i projektform eller på annat sätt. Du ska ha en bred erfarenhet av arbete med förvaltningsrättsliga frågor.

Det är mycket meriterande om du har erfarenhet av juridiskt arbete hos Regeringskansliet eller vid annan myndighet, gärna statlig sådan såsom Finansinspektionen eller Försäkringskassan. Det är vidare mycket meriterande om du har erfarenhet av arbete med framtagande av regeländringar eller framställningar om regeländringar. Fullgjord notarietjänstgöring eller motsvarande erfarenhet av domstolsarbete är meriterande liksom erfarenhet av och goda kunskaper i fondjuridik eller socialförsäkringsrättsliga frågor.

Egenskaper

Rollen som stöd till verksamheten kräver att du är lösningsorienterad och kan angripa frågor utifrån ett brett och kreativt perspektiv. Samarbetsförmåga, flexibilitet och en god pedagogisk färdighet vid samverkan med andra kombinerat med en hög grad av integritet är viktiga förutsättningar för arbetet. Du ska ha en vilja att utvecklas och ser en utmaning i att lära dig och ta ansvar för nya områden. 

Du är strukturerad och drivande med en förmåga att arbeta snabbt, självständigt och noggrant, även under perioder av tidspress. Vidare ser vi att det är viktigt att du har en god kommunikationsförmåga i både tal och skrift på svenska och engelska samt förmåga att visualisera och förklara komplexa juridiska frågor på ett enkelt och begripligt sätt.

Du är väl förtrogen med att utreda frågeställningar utifrån juridisk metodik och har en förmåga att arbeta strategiskt. 

I urvalet läggs stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

Vi erbjuder:

- spännande uppdrag hos en viktig samhällsaktör
- utvecklande arbete på en modern myndighet med höga framtidsambitioner
- trevliga och kunniga kollegor som arbetar tillsammans för att utveckla och förbättra avdelningens arbetssätt och kompetensområden
- ljusa lokaler centralt placerade vid Hornstull på Södermalm i Stockholm och centralt i Halmstad.

Vi har både tillsvidaretjänster och långtidsvikariat. Samtliga tjänster är placerade i Stockholm eller i Halmstad. Resor till övriga verksamhetsorter förekommer. Även utlandsresor kan förekomma. Vi tillämpar 6 månaders provanställning.

Tillträde sker enligt överenskommelse så snart som möjligt.

Eftersom anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (1996:627) kommer att genomföras före anställning.
Vi planerar att hålla intervjuer under vecka 27, men det kan även ske senare.

För mer information

För mer information om tjänsten kontakta enhetschefen Martina Irving, tel.nr 010-454 26 84, eller enhetschefen Anna Åkesson, tel.nr 010-454 29 11.
Fackliga representanter:
Malin Bood, Saco, 010-454 31 31
Helena Blomkvist, ST, 010-454 28 53

Välkommen med din ansökan!

Ange diarienummer PSL 2018-74 i din ansökan.
Vi har i denna rekrytering tagit ställning till vilka annonseringskanaler som ska användas, varför vi undanber oss samtal från säljare.

Sista ansökningsdag

2018-06-26

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt