Skip to content

Ordningsvakter ska få patrullera större områden - polisbrist får Polisen att kräva lagändring

Foto: Christine Olsson/TT

Polisbristen i landet gör att kommunerna vill hyra in ordningsvakter för att patrullera större områden än lagen medger. Polismyndigheten har därför begärt att regeringen ser över lagen.

 

- Vi ser ett intresse hos flera kommuner att kunna anlita ordningsvakter för att bevaka större områden. För att kunna bevilja det så behöver lagen om ordningsvakter uppdateras, säger Karl Holm vid Polismyndighetens rättsavdelning.

- Ordningsvakter kan vara ett komplement till polisen för att skapa trygghet på vissa platser. Polismyndigheten får inte fatta beslut som går utöver gränsen för den lag riksdagen beslutat. Önskar vi en annan ordning ber vi om att lagstiftningen ses över.

Polismyndigheten har därför beslutat att begära en översyn av lagen om ordningsvakter och myndigheten har skickat en skrivelse till regeringen.

Polismyndigheter pekar på att ordningsvakter enligt förarbetena till den nuvarande lagstiftning inte får ersätta polisens insatser utan endast komplettera dessa. De får som grundregel endast förordnas inom tydligt avgränsade områden.

Om det finns ett särskilt behov och det är av väsentlig betydelse från allmän synpunkt får ordningsvakter exempelvis förordnas vid gallerior, resecentrum, sjukhus, gator och torg.

Polismyndigheten skriver.

"Frågan har aktualiserats under senare år, främst av att kommuner vill anlita ordningsvakter för trygghetsskapande bevakningsuppdrag i allt större omfattning, och på större ytor. Enligt nuvarande lagstiftning är det inte möjligt för Polismyndigheten att bevilja tillstånd för så stora områden som kommunerna önskar."

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

16 comments

I en rättsstat, och även i min idealstat, innehar polisen det inre våldsmonopolet, och militären det yttre våldsmonopolet.

Jag ser en oroväckande utveckling i det svenska samhället, om nu ordningsvakter utan våldskapital får ta över allt mer av polisens uppgifter. Farhågorna för denna utvecklingstendens gör sig än mer påminda då polismyndigheten uppenbarligen inte mäktar med den brottslighet, som Sverige har begåvats med tack vare EU-medlemskapet och massinvandringspolitiken, vilka omhuldas så starkt av det politiska och journalistiska etablissemanget i Sverige.

En negativ utvecklingslinje som därmed ligger nära till hands, särskilt i det nyliberalt styrda Sverige, är att (privata) vaktbolag får våldskapital, vilket därmed inkräktar på polisens inre våldsmonopol, och i förlängningen torpederar rättstaten. Det vill säga att privata ordningsvakter utrustas med skjutvapen. En sådan utveckling bådar bara ont! Det kommer bara öka otryggheten i samhället, om småpåvar med skjutvapen får regera i vissa områden, med statens goda minne.

Parallella samhällsbyggen cementeras då på den nationella enhetens och det harmoniska samhällets bekostnad. Men det är kanske något som EU-apparatjikar och svenska EU-vurmande politiker vill, i syfte att infria den överstatliga idén med EU?

En av de klarast lysande stjärnorna på den nyliberala himlen är f.d. statsminister Fredrik Reinfeldt som under sin regeringstid bodde på det Sagerska palatset. Att Reinfeldt av ideologiska skäl naggade polisens inre våldsmonopol, uppdagades då det kom till allmänhetens kännedom att en privat vakt (från ett privat väktarbolag) i Sagerska palatset under mystiska omständigheter dog av ett skott avlossat från hans (tjänste)vapen. Vid detta tillfälle befann sig Gustav Reinfeldt i Sagerska palatset, medan Fredrik Reinfeldt enligt uppgift besökte tillsammans med Per Schlingmann den ansvarige utgivaren på Svenska Dagbladet.

Att ersätta poliser, med tre års utbildning, med ordningsvakter, med två veckors mcutbildning, är helt bisarrt. Jag förstår inte hur man kommer på tanken.

Ett mycket bra förslag. Helt nödvändigt såsom samhället har utvecklats. Vi kan helt enkelt inte blunda för den otrygghet som nu finns på gator och torg.

Ett mycket bra förslag?
Vad är det som är bra med detta?
Vi betalar redan skatt som via polisen skall säkerställa vår rättssäkerhet och rättstrygghet.
Nu skall vi alltså via kommunalskatten också betala väktare för att hålla ordning på gator och torg.
Är det inte bättre att vi ser till så att vi har en polis som klarar sin uppgift?
Vi har ju enligt DI haft skattehöjningar under innevarande mandatperiod på 44 000 000 000 kr, så det måste ju finnas resurser till polisen. Vart har dessa pengar annars gått? För dom har ju i alla fall inte gått till skolan, infrastrukturen, vården eller omsorgen.

”Så som samhället har utvecklats”?
Det är ju den utveckling ni (85% av väljarna) ville att landet skulle ha.

Som man bäddar får man ligga & Är huvudet dumt så får kroppen lida.

Det är bättre att det finns någon på gator och torg än ingen.
Soldiers of Odin var föregångsmän var inom området och nu kläcker polismyndigheten samma idé.

Ni har alla helt FEL.

Det behövs inga ordningsvakter på våra gator.

För vi har ALDRIG varit tryggare.

Och tror ni inte på mig, så lyssna på experter inom området som Malena Ernman, Magnus Betnér, Henrik Schyffert, Filip och Fredrik, m.fl.

Och, om det nu mot förmodan, skulle vara på något annat sätt så är det ju självförvållat.
När ni (85%) röstar för öppna hjärtan och inga murar, ja då blir ju detta en av konsekvenserna.
D.v.s. dagliga gruppvåldtäkter, skottlossningar, personrån, o.s.v.

Så ett stort tack och grattis till er alla. Som har lyckat förstöra detta en gång så fantastiska land.

Jag undrar hur kommande generationer kommer att döma er...

Historiens dom kommer bli hård! Sanna mina ord!

Privata ordningsvakter med våldskapital patrullerar redan stora områden
dit varken den ordinarie polismakten eller någon annan blåljusmyndighet verkar ha tillträde...

"större områden"

Halva Sameland om Kling är snorig och Klang vabbar!

Om "Lusen" var lte uppdaterad, så visste han att det tar lång tid att utbilda de poliser som behövs. Flera år faktiskt. Väldigt många poliser lämnar dessutom yrket varje år. Vidare är det svårt att få tillräckligt många kvalificerade sökande till utbildningsplatserna. Dessutom vill inte politikerna avsätta de medel som behövs för tillräcklig styrka. Sverige är ett av de "polisglesaste" länderna. Här, som på så många andra områden har politikerna inte förstått att samhällsfunktionerna måste utökas kraftigt, när 1 miljon nya invånare tillkommer på kort tid. Den här skatthöjningen, "Lusen", har till stor del gått till att försörja de nyanlända. Inte till sahällsutbyggnad. Till dess polisen hinner byggas upp, om någonsin, måste vi ha någon annan lösning för att få trygghet i människors vardag. Det är samhällets viktigaste uppgift och annars går det ju inte att bo kvar.

Oj
Du är inte bara bildad. Du är rolig också.
Tar det lång tid att utbilda poliser? Hmmm....... Och det kommer då som en överraskning för dom ansvariga? Dom har ingen framförhållning för det?
Och politikerna prioriterar väl de frågor som väljarna ger dom mandat att göra. För vi bor ju i en demokrati. Det fattar väl till och med du. Eller kanske inte...
Jasså? Alla miljarderna har gått till dom nyanlända? D.v.s. dom som vi nu behöver väktare för att hålla ordning på... Det hade ingen aning om.
Och vems fel är då det?
Jo, det är ju ert fel. Ni idioter till väljare som lägger era röster på 7-klövern.
Ni har tyvärr bara inte förmåga att förstå sambandet mellan orsak och verkan.

Och sedan vandringssägnen om polisen. Dom är för få, o.s.v. En ren lögn från din sida.
Det visar hur lite du vet. Vi ligger på ungefär samma polistäthet som t.ex. England, och har betydligt fler poliser per invånare än grannländer som Finland och Danmark.
Problemet är att polisen är inkompetent. Dom har inte kompetens att hantera utmaningarna i det nya Sverige. Det enda dom duger till är att sätta fast Svensson som kör 78 km/h på 70-väg på väg till jobbet.

Lusen. Det har jag ALDRIG hört förrut du.

Appropå inkompetenta poliser.
Och ”kvinnor kan”.......
Hur det går när liberala värdegrundspoliser möter verkligheten.

https://m.youtube.com/watch?v=1F0JtjWcNuc

Finns massor av exempel som detta.

Visar tydligt vilka det är som bestämmer i det nya Sverige.
Och det är inte polisen.

https://m.youtube.com/watch?v=CE-3wdff-OA

https://m.youtube.com/watch?v=aoyXbd5-XXI

Tack & grattis till er 85%!

Med dåren Löven som tuppen över hönorna att sätta in militär i stället för polis
betyder att sisten ut byggnaden släcker lyset.

Om Löfven är en dåre, vad är då de nära 2 000 000 väljarna som röstar på honom?
För att inte tala om de över 380 000 väljarna som röstar på Annie som säger att vi kan ta emot 40 miljoner ”flyktingar”.
Eller de närmare 1 500 000 svenskar som röstar på Ulf Kristersson, som säger att vi kommer att behöva arbeta till vi är 75 år för att försörja alla pensionsräddare som väller in.
Eller dom 330 000 som lägger sin röst på L, ett parti vars företrädare vill legalisera incest och nekrofili.
Dom 430 000 svenskar som genom sin röst på MP vill kasta bort 3 miljarder på 9000 vuxna lögnare från Afghanistan utan asylskäl.
O.s.v.

Problemet är inte att politikerna är dårar.
Problemet är att väljarna är idioter.

Polis prioriterar åt helsike galet.
Allt jag äger/ägde stals och jag menar allt. Bevis har jag, så tydliga att någon förundersökning endast behövs för administrativa ... (ja, vad det nu kan kallas). Grovt rån, grov förstörelse av annans egendom, hot om våld, rena mordhot, trakasserier, ofredande etc... 14 (än så länge) brott från en och samma person, och det är enbart brotten mot mig.
Anmälan gjordes 2e augusti 2017, strax efter beslutade åklagare om att brottsutredning skulle påbörjas.
Efter att ha sökt respons från någon i Norrköpings polisen gällande utredningen i 6 månader fick jag till slut en respons som meddelade mig att utredningen ännu ej påbörjats.
För några dagar sedan skickade norrköpingspolisen ut ca 10 polisbilar för att jaga en trimmad moped i denna mindre ort utanför norrköping.
Men resurser att göra något alls med brottsutredningen.. finns ej resurser till.

Prioritering? Tokigt felaktig!

Resurser finns, poliser finns. Att förväxla undermåliga resurser med undermåligt polisiärt arbete är inte ok anser jag. Detta är självklart helt och hållet min åsikt, precis som allas åsikter är deras.
Förtroendet för sanningshalten i polisens och kommunens rop på mer resurser har sjunkit i botten från min sida.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.