Skip to content

Nackgrepp på dotter "inom ramen för uppfostran" - pappa frias i hovrätten

Foto: Janerik Henriksson/TT

I samband med ett bråk med sin nioåriga dotter tappade pappan tålamodet. Han tog ett nackgrepp på dottern och puttade ner henne på en säng. "En förälder måste dock inom ramen för uppfostran av sina barn få ta till vissa medel som i andra sammanhang skulle vara fridskränkande", anser hovrätten som friar pappan.  

 

Pappan, som är i 40-års-åldern, åtalades vid Stockholms tingsrätt för misshandel alternativt ofredande enligt följande gärningsbeskrivning:

X (den tilltalade) har uppsåtligen misshandlat MÄ (dottern) genom att ta ett hårt grepp i nacken, skaka henne och därefter knuffa ned henne i en säng." 

Stressig morgon
Händelsen inträffat en stressig morgon i bostaden på Lidingö när pappan blev irriterad och tappade tålamodet eftersom hans nioåriga dotter "var långsam då hon skulle göra sig i ordning för att gå till skolan”.

Enligt pappan var flickan arg, smällde i dörrar och skrek åt honom. För att lugna ner dottern och ”hålla henne på avstånd”, tog han ett grepp om hennes nacke, ruskade henne lätt och sköt henne ifrån sig så att hon landade i sängen.

Tingsrätten kom fram till att pappan inte kunde dömas för misshandel eftersom flickan inte hade orsakats någon smärta av nackgreppet. Frågan var därför om pappan istället kunde dömas för ofredande.

"Gått över gränsen"
Enligt åklagaren hade pappan "gått över gränsen" på ett sätt som var hänsynslöst mot dottern.

Tingsrätten skrev i sina domskäl:

"För att så ska vara fallet krävs att handlandet enligt en vanlig värdering kan sägas utgöra en kännbar fridskränkning. I detta sammanhang ska nämnas att ett barn inte får utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling."

"En förälder måste dock inom ramen för uppfostran av sina barn få ta till vissa medel som i andra sammanhang skulle vara fridskränkande. X kan inte anses ha passerat gränsen för vad som är ansvarsfritt."

Frias även i hovrätten
Åklagaren överklagade till Svea hovrätt som också friar pappan.

Hovrätten skriver:

"Utredningen är densamma i hovrätten som i tingsrätten. Hovrätten gör inte någon annan bedömning än den som tingsrätten har gjort. Tingsrättens dom ska därför inte ändras."

 

 

 

  • Alt-texten
    Åsa Lindqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

8 comments

Om nu åklagaren har så litet att göra kan han/eller hin inte lösa korsord istället. Ärligt talat är detta orförsvarligt. Här begränsas rätten til överklagande.Och så har vi åklagare som ägnar sig åt rent okynne i rena bagatellmål.l

Vem gjorde anmälan till berörd myndighet? Var det modern som alamerade polison?

Det här är något jag också är nyfiken på.

"ta ett hårt grepp i nacken, skaka henne och därefter knuffa ned henne i en säng."
Oacceptabelt och straffbart enligt min uppfattning men adressen Lidingö kanske gjorde skillnaden.

Du bör väga in i bedömningen att pappan också kom från en "fin familj".

Håller med, oacceptabelt och straffbart.
Det är denna typ av hänsyn till föräldrars rättigheter som gör att Barnkonventionen behöver inkorporeras i svensk lag.

Hujedamej. Ja sär ja sär. En snickarbo till varje onge.

Troligen det klassiska, en vårdnadstvist. Mamman anmäler pappan för att få ensam vårdnad. Har jag rättl eller har jag rätt?

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.