Skip to content

Nackgrepp på dotter "inom ramen för uppfostran" - pappa frias i hovrätten

Foto: Janerik Henriksson/TT

I samband med ett bråk med sin nioåriga dotter tappade pappan tålamodet. Han tog ett nackgrepp på dottern och puttade ner henne på en säng. "En förälder måste dock inom ramen för uppfostran av sina barn få ta till vissa medel som i andra sammanhang skulle vara fridskränkande", anser hovrätten som friar pappan.  

 

Pappan, som är i 40-års-åldern, åtalades vid Stockholms tingsrätt för misshandel alternativt ofredande enligt följande gärningsbeskrivning:

X (den tilltalade) har uppsåtligen misshandlat MÄ (dottern) genom att ta ett hårt grepp i nacken, skaka henne och därefter knuffa ned henne i en säng." 

Stressig morgon
Händelsen inträffat en stressig morgon i bostaden på Lidingö när pappan blev irriterad och tappade tålamodet eftersom hans nioåriga dotter "var långsam då hon skulle göra sig i ordning för att gå till skolan”.

Enligt pappan var flickan arg, smällde i dörrar och skrek åt honom. För att lugna ner dottern och ”hålla henne på avstånd”, tog han ett grepp om hennes nacke, ruskade henne lätt och sköt henne ifrån sig så att hon landade i sängen.

Tingsrätten kom fram till att pappan inte kunde dömas för misshandel eftersom flickan inte hade orsakats någon smärta av nackgreppet. Frågan var därför om pappan istället kunde dömas för ofredande.

"Gått över gränsen"
Enligt åklagaren hade pappan "gått över gränsen" på ett sätt som var hänsynslöst mot dottern.

Tingsrätten skrev i sina domskäl:

"För att så ska vara fallet krävs att handlandet enligt en vanlig värdering kan sägas utgöra en kännbar fridskränkning. I detta sammanhang ska nämnas att ett barn inte får utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling."

"En förälder måste dock inom ramen för uppfostran av sina barn få ta till vissa medel som i andra sammanhang skulle vara fridskränkande. X kan inte anses ha passerat gränsen för vad som är ansvarsfritt."

Frias även i hovrätten
Åklagaren överklagade till Svea hovrätt som också friar pappan.

Hovrätten skriver:

"Utredningen är densamma i hovrätten som i tingsrätten. Hovrätten gör inte någon annan bedömning än den som tingsrätten har gjort. Tingsrättens dom ska därför inte ändras."

 

 

 

  • Alt-texten
    Åsa Lindqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt