Skip to content

Madeleine Leijonhufvud död - "hon gjorde det som många andra jurister borde göra"

Professor emerita Madeleine Leijonhufvud. Foto: Magnus Laupa/LY

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, avled i helgen 75 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon var aktiv in i det sista och Dagens Juridik hade kontakt med henne så sent som i torsdags. 

 

Det var i går som beskedet kom att Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, gått bort efter en längre tids sjukdom. Hon diagnostiserades med cancer 2015 och genomgick flera behandlingar.

Hennes make Sigfrid Leijonhufvud berättar för Dagens Nyheter hur glad hon var över att hinna uppleva dagen då riksdagen klubbade igenom samtyckeslagen - någonting som hon hade kämpat för i 20 år.

Dagens Juridik hade kontakt med Madeleine Leijonhufvud så sent som i torsdags.

- Hon skickade då ett mejl från sin Iphone där hon skrev att Dagens Juridiks krönika om henne och samtyckeslagstiftningen var "härlig läsning på sjukbädden", berättar Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik.

"Hon var fantastisk"
Stefan Wahlberg har känt Madeleine Leijonhufvud sedan början av 1990-talet.

- Hon gjorde det som många andra jurister borde göra - hon tog steget ut i den allmänna debatten. Hon hade heller inga problem med att ta diskussioner där vi inte tyckte likadant i sak.

Madeleine Leijonhufvud blev 75 år gammal och i en födelsedagsintervju med Dagens Nyheter förra sommaren beskrev hon åren i sitt yrkesliv med orden "intensiva, fantastiska och intressanta".

Kämpade för samtyckeslagen
Hon gjorde sig bland annat känd för sitt outtröttliga påverkansarbete för en förändrad sexualbrottslagstiftning och en samtyckesreglering, något som alltså till slut röstades igenom i riksdagen för två veckor sedan.

Hon har även varit ordförande för fackförbundet Jusek och biträdande generaldirektör vid Vetenskapsrådet.

Hon skrev en lång rad böcker inom juridikens område och deltog flitigt i samhällsdebatten. 

År 2014 blev hon utsedd till Årets Jurist.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt