Skip to content

Livstids fängelse för trippelmördare - uppgörelse slutade med att även vittnespar mördades

Totalt togs fyra vapen i beslag, ett av dem hittade polisens dykare i vattnet vid Hornsbergsstrand. Foto: Polisen

Det blev livstids fängelse även i hovrätten för den 22-årige man som var inblandad i tre uppmärk-sammade mord i Solna-Sundbyberg förra året - en uppgörelse i kriminella kretsar och två mord som riktade sig mot ett vittne och hans hustru. Övriga inblandade döms till långa fängelsesstraff.

 

Det var i januari förra året som en 25-årig man sköts när han umgicks med sex bekanta i ett garage i Hallonbergen. Mannen lyckades komma levande från garaget och fick, svårt skadad, skjuts mot Karolinska sjukhuset.

Bilen han åkte i prejades dock av vägen av hans banemän och han sköts till döds i närheten av Karolinska sjukhuset.

Narkotikaaffärer
Den mördade 25-åringen var villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för bland annat grovt vapenbrott när han mördades. Motivet till ska enligt åklagaren ha varit narkotikaaffärer. De inblandade kände varandra sedan tidigare. 

Efter mordet bröt sig två av de åtalade - tillsammans med ytterligare två män - in i bostaden hos en man och en kvinna som hade blivit vittne till den första skjutningen i garaget i Hallonbergen. Mannen och kvinnan skars till döds med kniv.

Sex personer åtalades för att ha deltagit i det första av morden. I samma mål åtalades dessutom fyra personer för inblandning i det följande dubbelmordet på paret.

Oklart vem som sköt
Enligt tingsrätten hade åklagarna inte lyckats bevisa vem av de sex de facto hade skjutit den 25-årige mannen. Tingsrätten ansåg dock att tre av männen hade "varit så pass delaktiga" i mordet att de också dömdes för det.

När det gällde de övriga tre hade dock åklagarna inte lyckats styrka sitt åtal, ansåg tingsrätten.

När det gällde det påföljande dubbelmordet på paret dömdes tre män för inblandning.

Livstids fängelse
Den pådrivande gärningsmannen, som också döms för mordet vid Karolinska, dömdes sammanlagt för tre mord till livstids fängelse.

De övriga två som medverkade vid mordet på paret dömdes för mord och medhjälp till mord till fängelse i fjorton år och till sluten ungdomsvård i tre år. En person friades. 

Domen överklagades till Svea hovrätt som idag kom med sin dom.

Grovt övergrepp i rättssak
När det gäller mordet på 25-åringen fastställer hovrätten tingsrättens dom för alla utom en som döms för medhjälp till mord i stället för mord.

När det gäller dubbelmordet dömer hovrätten, precis som tingsrätten, en av de åtalade för båda morden.

De två andra döms för mord på mannen men frikänns från delaktighet i mordet på kvinnan. Två av de åtalade döms också för grovt övergrepp i rättssak. Hovrätten frikänner en av de män som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mordet på kvinnan.

Unga gärningsmän
Hovrätten ändrar inte de straff som tingsrätten bestämt för någon av de dömda. Det innebär att huvudmannen - alltså den person som döms för tre mord - får livstids fängelse och att tre andra personer, som alla var under 21 år när brotten begicks, får 14, 12 respektive 10 års fängelse.

Den person som av hovrätten nu döms för ett av morden i Hallonbergen - och som var 16 år när brottet begicks - döms till sluten ungdomsvård i tre år.

 

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt