Skip to content

Livstids fängelse och livstids utvisning för Akilov - förhöjd kränkningsersättning till offren

Rakhmat Akilov samma dag som terrordådet. Foto: Ur förundersökningen.

Rakhmat Akilov dömdes idag till livstids fängelse för terrordådet på Drottninggatan förra året. Han döms också till livstids utvisning och till att betala skadestånd till ett stort antal personer.

 

Rakhmat Akilov döms för terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Han döms också för försök till terroristbrott genom 119 fall av mordförsök och 24 fall av brottet framkallande av fara för annan.

Injaga allvarlig fruktan i Sverige
När det gäller brottsrubriceringen om terroristbrott skriver tingsrätten i sina domskäl:

"Genom utredningen finner tingsrätten följaktligen styrkt att Rakhmat Akilov har haft direkt uppsåt till att injaga allvarlig fruktan i Sveriges befolkning liksom till att tvinga Sverige att avstå från att delta i en global koalition mot IS. Tingsrätten kommer alltså fram till att Rakhmat Akilovs gärningar, d.v.s. mord, försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse, omfattas av lagen om straff för terroristbrott."

Tingsrätten instämmer i Akilovs uppfattning om att han "i viss mån" har medverkat så mycket i utredningen att det kan anses vara förmildrande för straffet. Å andra sidan är de brott som han döms för så "synnerligen" allvarliga att något annat straff än livstids fängelse inte kan bli aktuellt. 

Akilov döms därför till livstids fängelse och livstids utvisning. 

I sin dom prövar tingsrätten också ett stort antal skadeståndsyrkanden.

Höjd kränkningsersättning
De personer som har utsatts för mordförsök eller framkallande av fara för annan har tillerkänts skadestånd för kränkning.

Skadeståndsbeloppen har fastställts utifrån rättspraxis. När det gäller kränkningsersättning har dock tingsrätten gått utöver de schabloner som finns på området.

Tingsrätten skriver i sina domskäl:

"Här har det dock handlat om ett terroristbrott där en del av gärningen just har varit att injaga allvarlig fruktan hos människor. För målsägandena som befann sig på Drottninggatan blev hotmomentet särskilt starkt och många blev kvar innanför avspärrningarna till långt in på kvällen innan de kunde lämna brottsplatsen... Den rädsla och fruktan som gärningen har framkallat har varit ett centralt syfte med Rakhmat Akilovs brottslighet och den bör påverka ersättningsbeloppen i höjande riktning."

"För det andra har brottsligheten riktat sig mot försvarslösa och oskyldiga personer, som för Rakhmat Akilov endast har varit brickor i ett spel. Detta framstår som särskilt kränkande för de målsägande som utsattes för fara. Brottsligheten har därtill varit särskilt ägnad att väcka allmän uppmärksamhet och den har saknat varje tecken på urskillning."

Konflikt med värderingar
Tingsrätten anser därför att Rakhmat Akilovs brottslighet kommer i "tydlig konflikt med grundläggande samhällsvärderingar, framför allt principen om människors lika värde". Även detta bör enligt tingsrätten påverka beloppen i höjande riktning.

De målsägande som har utsatts för försök till mord får därför 125 000 kronor för kränkning och de som har utsatts för försök till mord och dessutom drabbats av allvarliga fysiska skador får 150 000 kronor i kränkningsersättning. För de målsägande som "bara" har utsatts för framkallande av fara för annan så blir beloppet 30 000 kronor.

Anhöriga till de personer som dog i samband med attentatet har tillerkänts ersättning för personskada.

40 sekunder av terror
Det var strax före klockan tre på eftermiddagen, fredagen den 7 april förra året, som Akilov stal en lastbil i centrala Stockholm och körde nedför Drottninggatan. Under sin färd dödade han fem personer, skadade ett tiotal personer och utsatte ett stort antal personer för livsfara.

Färden på Drottninggatan tog knappt 40 sekunder och avslutades med att lastbilen kördes in i Åhléns varuhus där den antändes av Akilov. Den sprängladdning som han hade placerat i lastbilen detonerade dock aldrig.

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

22 comments

Varför är texten på skylten i bakgrunden spegelvänd?

Det är Bergmantema på SVT hela sommaren. Såsom i en spegel. Play it again Sam.

Har du aldrig tagit en selfie med en iPhone? ;)

Jag är ett fån utan appar bara knappar. Bara trams! Vad blir det baklänges?

@ Hej Anton.
Svaret på din fråga är att fotot på Rakhmat Avilov taget samma dag som terrordådet är ur förundersökningen och någon har med redigeringsprogram som finns i alla datorer - vänt på fotot.

Av annan debattör "Har du aldrig tagit en selfie med en iPhone" är felaktigt, för all bakrund visas i exakthet på selfie
Mvh. Thérèse.

Det som retar mig oerhört är att domstolen i detta och andra fall dömer till utvisning fullt medvetna om att den aldrig kommer att kunna verkställas. Akilov kommer att bli kvar i Sverige för all framtid. Det är du och jag som får betala för detta och för de stora skadestånd som döms ut. Akilovs förmögenhet bestod av tre kronor ! Straffarbete borde nog återinföras !

Det är ju glädjande att någon höjda-straff-förespråkare tänker på kostnaderna. Akilov kommer ju sitta inne tills han dör vilket kan tänkas vara ca 30-40 år, han kommer att sitta med förhöjd säkerhet hela tiden vilket landar på en kostnad på upp mot 100 miljoner.

Vad gäller straffarbete så är alla fängelsestraff straffarbete. Det är arbetsplikt för fångarna.

Den här typen av figurer är de som gör världen osäker för ALLA. Hur vore det att se detta som krigshandling och kunna använda dödsstraffet?

Den allmänna säkerheten påverkas inte över huvud taget av detta. Det kommer inte ens att synas på en graf över trafikdöda.
Även om du vill utrusta Löfven med den makt han skulle få vid krigstillstånd så skulle inte dödsstraff införas.

Hur kan Jonas Falk få ersättning på 1.5 miljoner? Jag förstår inte hur statens misslyckande i att förhindra ett terrorbrott värderas så mycket lägre än ett enskilt rättsligt misslyckande? Beror det på vad totalsumman blir?

Tacksam för förklaring.

Bahh-pengar betyder inget i den humanitära,feministiska stormakten Sverige.
De 9000 "ensamkommande" som riksdagen i dag beslutat ska få en "ny chans" kommer att kosta 2,9 miljarder under tre år och detta trots lagrådets avrådande.
Jag undrar vad landets fattigpensionärer tycker om det.

Politik handlar om att prioritera. Det är ju baaarn vi pratar om! Det måste svenska fattigpensionärer, som i huvudsak har haft ett lågbetalt arbete och har under lång tid betalat in skatt till den svenska statskassan, lära sig.*

*) Spår av grovhuggen ironi kan förekomma.

Vad våra fattigpensionärer tycker om det?

Tja, dom gillar det säkert skarpt eftersom jag gissar att en överväldigande majoritet av dom röstar på 7-klövern.

Som man bäddar får man ligga.

Problemet är att gemene man inte förstår konsekvenserna av sitt agerande...

Livstid och utvisning. På pappret. I praktiken blir det inte livstid och utvisningen kommer inte att gå att verkställa.

Det är något ruttet över den skillnaden mellan papper och verklighet. Varför ljuga?

Nu har ju i och för sig inte Akilov skött sig klanderfritt hittills men förutsatt att han gör det fortsatt så ska han ju friges villkorligt efter 16 år enligt praxis (se NJA 2011 s. 872 p. 14 och vidare). Eftersom han inte kommer kunna utvisas blir det väl därefter ny identitet och försörjningsstöd resten av livet.

Kostsam rättegång detta för skattebetalarna om man ser till totalkostnaden från ombudskostnader över det skadestånd väl brottsofferjouren kommer att stå för till kostnaden för att hålla typen inburad. Men när man ser beloppen som betalas ut i skadestånd kan ju inte jag tycka annat än att de som de facto skadats fysiskt får in i h-vete för lite i förhållande till de som bara utsatts för "framkallande av fara". Småaktig, men typiskt för svenskt skadeståndstänkande.

Nej, Lantis-juristen! Du var väl disträ när du skrev "Brottsofferjouren"? Som tidigare stödperson kan jag berätta att där får de brottsoffer som så önskar stödjande samtal med volontärer. Andra kan ge ängsliga vittnen i domstolarna personlig uppbackning som vittnesstöd. Ordföranden heter Sven-Erik Alhem, som efterträdde dåvarande professorn i straffrätt Hans Klette.
Den statliga Brottsoffermyndigheten ger, eller förskotterar, däremot de skadeståndsbelopp som domstolarna förpliktigat de dömda att betala till målsägarna. Dessvärre prutas det även där efter att domstolarna gjort detsamma. Att fokusera på och värna om brottsoffren är en relativt sentida företeelse i Sverige.

Tack Bertil, det var klantigt av mig. Brottsoffermyndigheten ska det va naturligtvis. Blev lite osäker själv faktiskt när jag skrev inlägget. Men hade lite brått. Har aldrig varit speciellt intresserad av straffrätt. Däremot är skadestånd något jag vurmar för. Anledningen till inlägget var ju ändå att klaga på de i mitt tycke ynkliga skadeståndet till de som de facto drabbats fysiskt. Samt kostnaden för att hantera den där Akilov. Men det förstod Du nog.:)

Nu då vi har facit måste jag säga att jag är glad för att man hållit fast vid de låga schabloner vi har för skadestånd i Sverige. Vi vill inte ha den absurda situationen i USA där just orimliga skadestånd undergräver rättvisan. Även om man skulle dubblera skadestånden så skulle alla ändå vara missnöjda för pengar kan aldrig kompensera det som gått förlorat !

Med den muslimske barnamördaren Rakhmat Akilov i svenskt fängelse får kriminalvården en delikat uppgift om de tar uppgiften på allvar. Det gäller nämligen för kriminalvården, i ljuset av den framtida sannolikt ökade tillströmningen av mer eller mindre hatiska, lättkränkta muslimer till svenska fängelser, att motverka muslimska radikaliseringstendenser innanför fängelsemurarna. Det måste till betydligt bättre certifiering och hårdare kontroll av s.k. imamer som gör besök på fängelserna hos de kriminella muslimerna.

Med den muslimske terroristen Akilov i svenskt fängelse har islamistiska destruktiva krafter en kondensationskärna för utbildande av skoningslösa jihadister, som kan komma att sätta skräck hos ”otrogna” (=svenskar) i det svenska samhället efter avtjänade straff, om kriminalvården inte agerar förebyggande.

Det är skillnad på skit och pannkaka - i detta nya Sverige.

https://petterssonsblogg.se/2018/06/09/muslim-vagrar-handskakning-far-75...

Detta kan vi tacka paradigmskiftet som "Regeringens proposition om riktlinjer för invandrar- och minoritetspolitiken m. m." (1975:26) startade. Inte ens propositionens författare, Anna-Greta Leijon, vill längre kännas vid den. Det framgår inte minst av SvT:s alldeles utmärkta dokumentär "Tvärvändningen". https://www.svtplay.se/video/15722192/tvarvandningen-om-svangningen-i-fl... Till saken hör att en enig riksdag antog propositionen.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.