Skip to content

Kvinnor lurades till Sverige för prostitution - fleråriga fängelsestraff för människohandel

Foto: DJ

Det blev tre och ett halvt respektive fyra och ett halvt års fängelse för den kvinna och den man som åtalats vid Malmö tingsrätt för människohandel genom sexuell exploatering av två kvinnor från Nigeria. De ska också betala 325 000 i skadestånd till kvinnorna.

 

Den 43-årige mannen och den 32-åriga kvinnan åtalades vid Malmö tingsrätt för människohandel efter att ha fört och utnyttjat två kvinnor från Nigeria till Sverige för prostitution.

Mannen åtalades också för grovt penningtvättsbrott kopplade till grova bedrägerier.

Tog 50 procent av pengarna
De åtalade hade lagt ut annonser om kvinnorna på sex-sajter på internet, förmedlat kontakten med kunderna, dikterat villkoren för verksamheten och tagit betalt av kvinnorna med 50 procent av de pengar som de tjänade.

Tingsrätten bedömer att kvinnorna lämnat mycket trovärdiga berättelser som får stöd av övrig bevisning. Genom att genomföra så kallade "juju-ritualer" i Nigeria före avfärd har kvinnorna svurit en ed om att de ska återbetala den skuld på omkring 40 000 euro vardera som de blivit skyldiga för transporten till Europa - där arbete och ett bättre liv har utlovats.

Först när kvinnorna kommit fram och befunnit sig i en situation där de inte haft något annat val än att underkasta sig de villkor som de åtalade ställt upp - att de ska sälja sina kroppar för att betala av den skuld som de påståtts ha haft för såväl mat och husrum i Sverige.

Handelsåtgärder
Både mannen och kvinnan har nu dömts för människohandel när det gäller an av kvinnorna. Mannen döms också för människohandel när det gäller den andra kvinnan medan den åtalade kvinnan "bara" döms för grovt koppleri i det fallet eftersom det enligt rätten inte är bevisat att den åtalade kvinnan verkligen har "företagit några handelsåtgärder" beträffande henne.

Mannen döms till fyra och ett halvt års fängelse och kvinnan till fängelse tre och ett halvt års fängelse. De ska dessutom betala skadestånd till kvinnorna på 325 000 kronor.

 

  • Alt-texten
    Malin Roubert

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt