Skip to content

"Kulturprofilen" åtalas för två våldtäkter - "domstolsprocessen ska visa att han är oskyldig"

"Kulturprofilen" åtalades idag vid Stockholms tingsrätt. Foto: DJ

Kammaråklagare Christina Voight har idag åtalat den så kallade Kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Enligt åtalet har båda brotten riktat sig mot en och samma kvinna. Kulturprofilen nekar till alla anklagelser.

 

- Min bedömning är att bevisläget är robust och tillräckligt för åtal, säger kammaråklagare Christina Voigt.

Åtalet, som idag lämnades in till Stockholms tingsrätt, gäller två fall av våldtäkt som ska ha riktat sig mot en och samma kvinna i Stockholm år 2011.

Våld och sömn
Enligt åtalet ska kvinnan har utsatts för sexuella övergrepp genom våld och genom att ”otillbörligen utnyttja att hon på grund av sömn befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd”.

Under förundersökningen har förhör hållits med kvinnan, Kulturprofilen och ett flertal vittnen. Sju av dessa vittnen kommer att kallas till rättegången men teknisk bevisning saknas.

- Det är ett flertal vittnen som ger starkt stöd åt den målsägandes berättelse, säger Christina Voigt till DN.

- Det är alltid lite uppförsbacke när det rör sig om äldre händelser. Men enligt min bedömning i det här fallet är att bevisningen är tillräckligt stark för ett åtal.

Kris i Svenska Akademien
Kulturprofilen anmäldes i samband med Metoorörelsen i slutet av förra året till polisen för flera fall av sexualbrott.

Dagens Nyheter hade då redovisat en stor granskning av honom och hans kulturverksamhet i Stockholm med nära band till Svenska Akademien, på såväl det personliga som verksamhetsmässiga planet.

Det var också detta som blev upptakten till den kris som Svenska Akademien har befunnit sig i sedan dess.

Tidigare misstankar lades ner
Den 14 mars beslutade förundersökningsledaren, kammaråklagare Christina Voight, att lägga ner flera av misstankarna som gällde våldtäkter och sexuella ofredanden under året 2013 till och med 2015.

 Orsaken till att misstankarna lades ner var enligt åklagaren att några av brotten hade preskriberats och att andra brott inte kunde bevisas.

 Hon gick dock vidare med ett par av misstankarna - någonting som alltså idag resulterade i åtal mot Kulturprofilen.

"Kränkt och förnedrad"
Kvinnans målsägandebiträde, advokaten Elisabeth Massi Fritz, är nöjd med åtalsbeslutet:

- Min klient har mått mycket dåligt av händelserna och hon har blivit kränkt och förnedrad på ett synnerligen allvarligt sätt, säger hon till SvD.

"Staten har inte stått emot drevet"
Kultuprofilen nekar till alla anklagelser och är enligt sin advokat Björn Hurtig "bestört och uppgiven".

- Han kan inte undandra sig misstanken att staten inte kunnat stå emot det drev som pågått mot honom, säger Kulturprofilens advokat Björn Hurtig till SvD.

- Vi är övertygade att vi i en domstolsprocess kommer kunna visa att han är oskyldig till det som påstås.

 

 

 

 

 

 

 

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

9 comments

"Elisabeth Massi Fritz är nöjd"

Det var dagens bästa. Elisabeth Massi Fritz blir aldrig nöjd.

Lägg av! Åtalet gäller våldtäkt med ett flertal vittnen och ni raljerar om någon slags aggro-feministisk agenda. Mannen ifråga ska dessutom ha tafsat på Kronprinsessan, men det kanske också är en del av sammansvärjningen och lögnerna?! Konspirationsteoretiker kan åtminstone vänta tills dom har avkunnats och offentliggjorts.

Nej, det är lite otydligt vad det är för "vittnen", men de refereras till som "stödbevisning" i andra media, och en av dem är en psykiatriker, till vilken hon ska ha sagt att det hela inträffat. Det är, med andra ord, inga ögonvittnen. Och teknisk bevisning saknas.

Ord står mot ord, så det är befogat att fråga sig varför åtal ska väckas - inte enligt rättspraxis, men rent förnuftsmässigt.

1. Brottet ska ha skett för 7 år sedan.
2. Tafs (om än på kronprinsessan) är inget bevis för våldtäkt.
3. "Vittnen" som "vittnar" om vad MÄ ska ha sagt eller inte sagt är 0 och intet värda.
4. Det gick ju inget vidare i Timellfallet.

Åklagare har själv sagt att dom förstår att dom inte är populära.Framförallt när dom väcker åtal och ibland för att dom lägger ner förundersökningar till målsägandets förtvivlan.Inget lätt jobb att vara åklagare förstås.Och ett sådant här svagt åtal som bygger på vittnen som kan vinkla sina vittnesmål till den misstänktes nackdel för att den åtalade är enligt dessa `vittnen`en djävla typ är högst tvivelaktigt

Konspirationsteorin handlar inte om antifeminism utan med största sannolikt har det att göra med att SD till varje pris inte får bli större.

SD har haft vind i seglen genom att de kampanjat om att personer med utländsk härkomst begår fler brott än svenskar och i synnerhet sexualbrott pekas på av de högerpopulistiska.

Propagerandet motverkas i sin tur genom en censur av ursprung i samband med brottsanklagelser i media förutom då kända medelålders svenska män begått brott såsom Timell m.fl. - här ser vi istället ett sällan skådat drev - och sannolikt blir det hovrättsförhandling och ytterligare metoodebatt lagom till valet.

Risken med ovan eventuella strategi är uppenbar nämligen att "massan" genomskådar det hela och att så kallade konspirationer om "fakenews" och censur visar sig stämma vilket givetvis ger ännu fler SD-röster vilket även leder till fler nämndemän från SD i våra domstolar.

Kvarstår i så fall att avskaffa nämnemannasystemet på grund av det sagda vilket självfallet även detta är en konspirationsteori.

Vad har Timell begått för brott? Vilka är de "m.fl." som har begått brott och vad är det för slags brott de har gjort sig skyldiga till.

"Sju av dessa vittnen kommer att kallas till rättegången men teknisk bevisning saknas."
Precis som i Timellfallet-en hoper hörsägensvittnen med dunkel agenda.
Förhoppningsvis kommer "profilen" och Timell att kunna skaka hand med varandra när dom fallit.

Kan noteras att åklagaren när det gäller den s k kulturprofilen i vissa fall avstått från att inleda FU p g a inträdd preskription och i andra fall lagt ner FU i brist på hållbara bevis. I två fall har åklagaren dock bedömt bevisläget så starkt att det finns grund för att väcka åtal.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.