Skip to content

Inget straff för toppolitiker som bryter mot nya lagen - träder i kraft om en vecka

Foto: Henrik Montgomery/TT

Från och med den 1 juli är det stopp för våra högsta politiker att över en natt gå direkt från regeringskansliet till nya projekt inom näringslivet. Nu kan de istället bli tvungna att sitta i karantän i upp till ett år. Men de kan inte straffas om de bryter mot lagen.

 

Två nya lagar och ändringar på andra ställen innebär att det blir möjligt att besluta om en karens eller en så kallad "ämnesrestriktion" på upp till tolv månader. Detta innebär att det bli svårare att "över en natt" byta bransch, "byta sida" eller gå över till lobbyverksamhet.

Ett års karens
Karensen innebär att ministrar och statssekreteraren inte får påbörja ett nytt uppdrag, en ny anställning eller en ny näringsverksamhet upp till tolv månader efter att de har slutat.

Ämnesrestriktion innebär att de under en tid inte får arbeta med vissa frågor. Detta för att undvika att känslig information används på ett sätt som kan skada svenska staten eller ge en enskild person "obefogade fördelar".

Bestämmelserna om karens och ämnesrestriktion gäller även uppdrag eller anställningar hos exempelvis arbetsmarknadens parter.

Domare leder prövningar
Det kommer också att inrättas en särskild nämnd för att pröva frågor om karens och ämnesrestriktion. Ordföranden ska vara eller ha varit ordinarie domare.

Det blir däremot inget "fjärde kriterium" om risk för missbruk av känslig information eller missbruk av kontakter. Regering och riksdag har gjort bedömningen att det "inte behövs" eftersom det redan anses ingå i kritierierna.

Inga sanktioner
Men det införs inte några sanktioner mot ministrar och statssekreterare som bryter mot reglerna eftersom det kan "förväntas att en person som inte följer reglerna kommer att dra på sig kraftig kritik från politiska partier, medier och allmänheten".

Detta kommer enligt betänkandet "med största sannolikhet att begränsa personens attraktivitet på arbetsmarknaden" och ha en "preventiv verkan".

Det införs inte heller några begränsningar för generaldirektörer och andra offentliganställda.

Samtidigt ändras också lagen om arvoden till ministrar vilket innebär att avdrag på en ministers arvode ska göras med tio procent per dag när ministern är helt eller delvis frånvarande för att ta hand om sitt barn, om statsministern medgett sådan frånvaro.

 

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

7 comments

Då kan vi ju lika gärna införa straffrihet för politiker över lag, för när de åker fast kommer de förstås att få kritik, och det i media dessutom! Klart det är straff nog om man missbrukar svenska folkets förtroende och bryter mot lagen, att få kritik för beteendet, huvaligen!

Jäkla trams. Om kritik vore nog för att avhålla politiker för att begå omoraliska handlingar så hade väl inte lagen behövts från första början heller.

Jahapp. Så vi får en värdelös skenlag som inte behöver följas.

Det är redan fult i folkets ögon när politiker går till glassiga, överbetalda tjänster hos företag som gynnats av politiken. Det har visat sig att det påverkar inte "personens attraktivitet på arbetsmarknaden" och det har ingen "preventiv verkan".

Politiker och myndighetsmaffian. Titta på vilka som fått yttra sig. Remissinstanserna består av statliga myndigheter med av regeringen tillsatta chefer. Korruption hos makthavarna igen. Det här landet går mer och mer mot helt öppen diktatur. Makthavarna skaffar sig immunitet redan i lagtexten.

Det råder ständigt korruption inom "vi den ekonomiska och politiska eliten skall alltid vara straffbefriade", dags för den gråa massans revolt!.. Hahaha, vem fan tror jag är som
inbillar mig att svensson har stake att kasta ut eliten när den själv avgudar och vill vara
en del av eliten själv!

Vad i helvete, de här jävla politikerna som gnäller som fan på andra diktaturer i världen för de ändra lagar men de ska fan rent av hålla käft, de är ju för fan diktaturer själva, de sjuka idioterna som korrupta som fan

De där jävla snutarna anhåller en medborgare/dödsbodelägare för de gett fan i lagar & regler vad som gäller i ett dödsbo, dödsbodelägare. Åklagarmyndigheten & alla de andra myndigheterna, tingsrätten skiter i lagar & regler de med som gäller ändå stå det på deras hemsida. Men garanterat så ska där idioterna inte komma undan

Jag tycker det är bra att den sk "eliten" visar vad den går för så här innan valet. Må alla väljare ha det i åtanke på valdagen. Åtminstone de som anser att det iaf bör vara en viss "likhet inför lagen". :)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.