Skip to content

Högre krav på banker vid förundersökningar - lagförslaget granskas av Lagrådet

Foto: Jessica Gow/TT

Brottsbekämpande myndighete ska få bättre tillgång till information från banker och andra finansiella företag under förundersökningar. Det framgår av ett lagförslag där regeringen kräver att informationen ska lämas "skyndsamt" och "elektroniskt".

 

Lagförslaget granskas just nu av Lagrådet. Redan idag finns i lagstiftningen krav på finansiella företag att på begäran av förundersökningsledare lämna ut finansiell information - till exempel om kontohändelser och transaktioner.

Syftet med det nya lagförslaget är att slå fast att detta ska ske utan dröjsmål och i elektronisk form. På så sätt undviks, enligt regeringen, långa väntetider och tidskrävande arbete som kan följa av att informationen lämnas ut sent och i pappersform.

- När myndigheterna kan få informationen snabbt och elektroniskt ökar vi effektiviteten i brottsbekämpningen och gör det svårare för brottslingarna att dölja sina medel, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP). 

-  Förslaget kan läggas till listan av regeringens åtgärder för att motverka missbruk av det finansiella systemet för brottsliga ändamål.

Lagändringarna  föreslås träda i kraft den 1 september nästa år.

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt