Skip to content

Gift par får inte adoptera ensamkommande från Afghanistan - "relationen för ny"

Det gifta paret kan inte efter ett halvår anses ha en så stark relation till den ensamkommande afghanske ynglingen att det vore lämpligt att låta dem adoptera honom. Det slår hovrätten fast som därför sig nej till adoption.

 

Det är ett par i en mindre ort i Bohuslän som har ansökt om att få adoptera en ung man som enligt Migrationsverket är 20 år.

Mannen kom till Sverige år 2015 från Afghanistan och flyttade hem till paret i april 2017. Enligt paret har Migrationsverket gjort en felaktig bedömning av mannens ålder och de hävdar att han i själva verket bara är 17 år.

Personligt förhållande
Göteborgs tingsrätt avslog parets begäran om adoption med hänvisning till att den unge mannen endast hade bott hos paret i ett halvår. Under den tiden kunde de enligt tingsrätten inte ha fått "ett sådant personligt förhållande av väsentligen samma slag som finns mellan föräldrar och barn" - vilket är ett krav för att adoption ska få ske i sådana här situationer.

Även om parets uppfattning om att mannen egentligen är 17 år så har inte paret uppfostrat honom och kan inte heller antas komma att göra det i någon större utsträckning, enligt tingsrätten.

Hovrätten säger nej
Paret överklagade till Hovrätten för Västra Sverige nu gör samma bedömning som tingsrätten.

Hovrätten skriver:

"Enligt hovrätten saknas det anledning att ifrågasätta att makarna X och Y (den unge mannen) under den tid som de känt varandra har utvecklat en mycket nära relation. Relationen är dock fortfarande relativt ny och kan i nuläget inte anses vara av sådan karaktär som krävs för att tillstånd till adoption ska ges."

Det är inte heller visat att de inblandades "personliga förhållanden medför särskild anledning" till adoption, anser hovrätten som därför avslår parets överklagande.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

11 comments

Förfarandet är misstänkt likt skenäktenskap vilket syftar till att kringgå lagstiftningen och bör behandlas på samma sätt som Jimmie Åkessons förslag angående att gömma illegala flyktingar-det ska finnas en anmälningsplikt.

Kommer snart särslagstiftning rörande adoptioner av ensamkommande afghaner, kan man tro....

Vad säger föräldrarna? Gossen är ju bara 17 år och inte ens myndig.

Det finns berättelser, relativt trovärdiga enligt mig, att en familj, en by eller en stam samlar ihop medel för att skicka en yngre person till ett land i väster i lyfte att skaffa uppehållstillstånd för alla. Det är i regel unga män då flickor anses som opålitliga. Dessa uppger att de saknar både pass och familj och är självklart underåriga. Sedan de fått uppehållstillstånd sker som genom ett mirakel kontakt med den förlorade familjen vilka ansöker att få invandra till Sverige.

En adoption innebär att man klipper alla eventuella familjeband och alla skyldigheter och rättigheter som hör till och ansluts med alla skyldigheter och rättigheter till en ny familj. Rent krasst innebär det att alla de som samlat ihop medel för ett nytt liv i Sverige inte längre kommer ifråga då de inte längre är släkt.

Jo, men som av en händelse ansöker man i detta fall om adoption sedan möjligheterna till uppehållstillstånd på annan grund har uttömts...

Absolut. Det skulle bara varit underhållande att ta del av finansierernas reaktion då det går upp för dem att deras "investering" blivit värdelös.

Jag tycker att HovR skulle erinrat om att adoption endast eller i huvudsak för att åtkomma förmåner, exempelvis arv eller i detta fall uppehållstillstånd, inte är tillåtna. Inte för att det ändrat utgången men ändå.

Det är låg anhöriginvandring till de ensamkommande Afghanerna.
Det är normalt sett en gift man som kommer först när man planerar att anhöriga ska komma efter.

De unga Afghanerna kommer normalt sett för att de har försörjningsskyldighet gentemot familjen när de kommer upp i ca 15-årsåldern.

Nu vet vi inte om mannen fått avslag på sin asylansökan. Vi kan nog anta att så skulle ske med tanke på att migrationsverket anser mannen är 20 år. Adoptionen skulle då vara ett sätt att kringgå gällande invandringslagarna. Det skulle därmed strida mot ordre public och adoptionen avslås på den grunden. Det är en väldigt stor skillnad att adoptera en 4-åring eller en som säger sig vara 17 år.

Korrekt beslut för en gångs skull. Vem i herrans namn skulle adoptera en halvvuxen man om det inte vore för att kringgå asyllagstiftningen?
En slags "skatteflykt" där människor är förskingringsobjekten.

Ja, kanske någon som känner/har fattat tycke för killen och vill rädda honom från en ganska sannolik för tidig död i ett land han troligtvis inte har nån anknytning till då, de flesta ensamkommande levt i Iran.

Fast det är ju omöjligt. I Sverige existerar ju endast Homo Economicus...

Man jag startar gärna en insamling för dig att åka till Afghaninstan och reka hur säkert det är..
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/L0300x/fn-rekordmanga-civila-offer-...

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.