Skip to content

Fyra månader i Sverige inte "stadigvarande vistelse" - Skatteverket förlorar mot utlandssvenskar

Foto: Jessica Gow/TT

Skatteverket förlorar i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) mot ett par som flyttat till Portugal från Blekinge. Fyra månader om året i Sverige räcker enligt domstolen inte för att paret ska anses vistas "stadigvarande" i Sverige.

 

Paret köpte en lägenhet i Portugal för att flytta dit på heltid. De vände sig till Skatterättsnämnden (SRN) för att få veta om de ändå skulle vara fullt ut skattskyldiga i Sverige. Nämnden svarade nej. Makarna skulle enligt nämnden "inte anses obegränsat skattskyldiga i Sverige på grund av stadigvarande vistelse här eller väsentlig anknytning hit".

Men Skatteverket hade en annan uppfattning och överklagade till HFD.

Fyra månader i Sverige
Paret hade en hyresfastighet i Ronneby där de också själva bodde i en av lägenheterna. Lägenheten skulle byggas om och hyras ut. De hade också ett sommarhus i Karlskrona som de delade med sina barn.

De uppgav för Skatterättsnämnden att det planerade att återkommande vistas i Sverige cirka fyra månader per år. Men vistelserna skulle innehålla flera avbrott och inte vara regelbundna eller "följa ett visst mönster".

"Inte någon särskild ordning"
HFD avslår Skatteverkets överklagande. Enligt domstolen ”kan enbart det förhållandet att [makarna] regelbundet kommer att tillbringa tre sammanhängande sommarmånader här inte medföra att de ska anses stadigvarande vistas här”. Domstolen konstaterar också att de övriga 30 dagarna som paret tänker besöka Sverige då och då, "inte följer någon särskild ordning".

Sammantaget är därmed de totalt fyra månaderna inte tillräcklig för att paret ska anses stadigvarande vistas i Sverige. Makarna ska alltså utifrån dessa förutsättningar enligt domstolen betraktas som begränsat skattskyldiga i Sverige.

  • Alt-texten
    Malin Roubert

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

Skatteverket är bara för agressivt i mål som dessa. Bra av HFD att sätta ned foten. Hoppas den trenden står sig. Det får inte bli alltför stolligt. Man måste kunna bosätta sig i annat land som äldre utan att "jagas" av skatteverket som anar ugglor i mossen överallt. :)

I ett samma dag och av samma ledamöter avgjort mål (6034-17) fastställdes också skatterättesnämndens förhandsbesked, men utgången blev den motsatta. Väsentlig anknytning ansågs där föreligga, trots att sverigevistelserna avsågs vara högst 182 dagar per år. Det hade avgörande betydelse att AA avsåg att enligt ett återkommande mönster, förutom de tre sommarmånaderna, även tillbringa månaderna maj och september i SE, sammanlagt 182 dagar och 183 dagar i det nya hemlandet (PT). I den ovan refererade domen (i målet 6736-17) avsågs de övriga vistelserna i SE, utöver sommarvistelserna, ske utan att följa någon särskild ordning,

Ska det vara så förbaskat svårt att uttrycka sig tydligt? Varför måste man ständigt svänga sig med luddiga, odefinerade termer som "stadigvarande"? Om man istället skriver i klartext vad som gäller så slipper man tveksamheter. Krävs mer än fyra månader om året för att vara skatteskyldig i sverige, så skriv det. På så vis vet alla vad som gäller och kan rätta sig efter det.

Är det inte meningen att lagen ska vara förutsägbar?

Spelar egentligen ingen roll nu när staten har höjt skatten för utlandsbosatta till 25 procent. Det betalar man väl på parets pension så beslutet är av begränsad betydelse.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.