Skip to content

"Eftersupning" till 2,42 promille på en kvart kan inte uteslutas - frias från grovt rattfylleri

"Bästa möjliga underlag för bedömning av s.k. eftersupning utgörs av ett blodprov samt två urinprov, tagna med en timmas mellanrum". Det skriver Rättsmedicinalverket. Några sådana tester har inte tagits på den man som åtalats för grovt rattfylleri och han frias därför av hovrätten.

 

Den 72-årige mannen befann sig på Systembolaget i Växjö då en annan kund uppfattade att han var berusad och därför larmade polisen när mannen satte sig i sin bil och körde iväg.

Polisen hann inte stoppa mannen medan han körde bilen utan besökte honom i stället i bostaden där han påträffades kraftigt berusad och en alkoholhalt i blodet på 2,42 promille. Det hade då gått cirka 15 minuter.

Förklaring till vingligheten
Mannen pekar på att han lider av sjukdomen multipel skleros, MS, vilket innebär att han kan "bli fumlig med motoriken" och vara "vinglig" - vilket skulle kunna vara en förklaring till att den andra kunden på Systembolaget hade uppfattat honom som berusad.

Enligt mannen var han nykter när han körde bilen hem med söp sig sedan berusad innan polisen kom till hans bostad.

Mannen åtalades vid Växjö tingsrätt för grovt rattfylleri.

1,4 liter alkohol
Tingsrätten ansåg att åklagaren hade bevisat att 72-åringens "huvudsakliga alkoholintag - eller i vart fall en stor del av den - skett före bilkörningen".

Enligt tingsrätten var det "mycket osannolikt att han under denna korta tid kunnat förtära den alkoholmängd han uppgett", nämligen 1,4 liter. 

Mannen dömdes därför till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

Eftersupning på 15 minuter
Domen överklagades till Göta hovrätt som anser att det inte med säkerhet går att utesluta att mannen ägnat sig åt så kallad eftersupning under de 15 minuterna.

Hovrätten grundar sin bedömning på att Rättsmedicinalverket skriver i sitt utlåtande att så kallad eftersupning inte går att utesluta.

Nämndeman vill fälla
Enligt utlåtandet framgår också att "bästa möjliga underlag för bedömning av s.k. eftersupning utgörs av ett blodprov samt två urinprov, tagna med en timmas mellanrum".

Några urinprov har dock inte tagits i detta fall och hovrätten friar därför mannen helt.

En ledamot - en nämndeman - är skiljaktig och vill fälla mannen.

  • Alt-texten
    Malin Roubert

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt