Skip to content

Berusning gör omedvetet knivinnehav straffbart - hovrätten river upp friande dom

Det var visserligen ett rent misstag att mannen fick med sig sin arbetskniv som låg i hans jackficka ut på krogen och han saknade uppsåt. Han var dock rejält berusad i krogmiljö vilket i sig "medför en tydligt ökad risk för situationer där det kan före-komma våldshandlingar". Det konstaterar hov-rätten som därmed river upp tingsrättens friande dom om brott mot knivlagen.

 

Det var i samband med att den 26-årige mannen blev omhändertagen för berusning som polisen hittade den arbetskniv som mannen hade med sig i en jackficka.

Mannen åtalades vid Mora tingsrätt för brott mot knivlagen.

"Varken uppsåt eller oaktsamhet"
Enligt mannen hade han glömt att ta ur kniven från jackan efter sitt arbete där han använder kniven som verktyg.

När han tog på sig jackan för att dagen därpå gå ut på krogen hade han inte ens reflekterat över att kniven kunde finnas kvar. Han hade därför varken agerat med uppsåt eller av oaktsamhet, ansåg han.

Tingsrätten ansåg i och för sig att innehavet inte hade varit befogat med friade ändå mannen med hänvisning till att överträdelsen kunde anses vara "ringa".

Han hade visserligen haft kniven med sig i krogmiljö - "där risk för våldshandlingar i allmänhet föreligger" - men någon sådan situation hade aldrig uppkommit.

Kniven aldrig framme
Eftersom innehavet hade skett av misstag och att kniven aldrig hade "varit framme" under kvällen ansåg tingsrätten att mannen skulle frikännas.

En nämndeman var dock skiljaktig och ansåg att mannen borde fällas med hänsyn till att mannen hade besökt flera olika krogar i ett "kraftigt berusat tillstånd".

Kraftigt berusad
Åklagaren överklagade till Svea hovrätt som nu river upp den friande domen och fäller mannen för brott mot knivlagen.

Hovrätten skriver:

"X innehade kniven i krogmiljö. Han var så berusad att han blev avvisad från två krogar och han blev senare på kvällen omhändertagen på grund av berusning. Omständigheterna kring innehavet har alltså varit sådana som allmänt sett medför en tydligt ökad risk för situationer där det kan förekomma våldshandlingar."

Även om överträdelsen även enligt hovrätten har skett av oaktsamhet kan den enligt hovrättens uppfattning inte anses "ringa" och mannen döms därför till 50 dagsböter à 160 kronor.

  • Alt-texten
    Erik Scherstén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt