Skip to content

Beroendet av inhyrd vårdpersonal minskar - "uthålligt och hårt arbete ligger bakom"

Foto: Claudio Bresciani/TT

Kostnaderna för inhyrd vårdpersonal planar ut. Det rapporterar Sveriges kommuner och landsting. Enligt ett gemensamt mål som landstingen och regionerna satt upp ska man vara oberoende av inhyrd personal i början av 2019.

 

Sedan cirka ett år tillbaka arbetar landsting och regioner tillsammans för att minska beroendet av inhyrd personal inom vården. Orsaken är att man vill ha bättre kontinuitet och patientsäkerhet och en bättre arbetsmiljö.

Som övergripande mål har man att alla landsting och regioner ska vara oberoende från inhyrd personal senast den 1 januari 2019.

Kostnader planar ut
Enligt Sveriges kommuner och landstings, SKL:s, senaste statistik har nästan hälften - 9 av 21 - landsting och regioner minskat sina kostnader för inhyrd personal under det första kvartalet i år. 

Totalt har kostnaderna för inhyrd personal ökat med 68 miljoner kronor under perioden men den kraftfulla kostnadsökningen med 25 procent som inträffade förra året har planat ut och ökningen för samma period 2018 är 6 procent.

Primärvården minskar
Den största förändringen syns i primärvården vilket är det vårdområde som haft störst andel inhyrd personal.

I drygt hälften av landstingen har man minskat sina kostnader för inhyrd personal i primärvården under första kvartalet i år jämfört med samma period 2017.

Den totala minskningen inom primärvården i landet är under januari, februari och mars sex procent jämfört med samma period förra året.

- Det är glädjande att se att takten för kostnadsökningen minskar. Det är ett uthålligt och hårt arbete som ligger bakom att så många landsting och regioner minskar sina kostnader, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

 

 

 

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt