Skip to content

Åtta års fängelse för 20-årig kvinna -”Blocketaffär” slutade med kidnappning och mordförsök

Påsen som kvinnan lämnades bunden i. Foto: Polisen/FU-prot

En 20-årig kvinna döms av Stockholms tingsrätt till åtta års fängelse för människorov och mordförsök efter att hon tillsammans med en 24-årig man fört bort en kvinna från hennes bostad på Östermalm i Stockholm och lämnat henne att frysa ihjäl. Paret skulle titta på en soffa som kvinnan hade lagt ut på Blocket.

 

Det var i februari som det kvinnliga brottsoffret hade lagt ut en soffa till försäljning på Blocket. Den 20-åriga kvinnan och mannen kom till hennes lägenhet för att titta på soffan. Men det blev ingen affär, i stället kidnappades och rånades den kvinnliga säljaren och lämnades sedan utomhus för att frysa ihjäl.

Nu har Stockholms tingsrätt dömt den 20-åriga kvinnan i en deldom för människorov, rån och försök till mord.

Tog fram pistol
Brottsoffret har berättat hur den 20-åriga kvinnan tog fram en pistol inne i lägenheten och sa att de ”bara skulle råna henne lite”. Efter att det kvinnliga brottsoffret försökt försvara sig blev hon överfallen.

Hon fick bomullstussar i näsborrarna samtidigt som de höll för hennes mun så att hon inte fick luft. Sedan band de hennes händer och fötter med buntband och lindade in henne med silvertejp och plastsäckar samt täckte över hennes ögon och mun. Hon tvingades även svälja tabletter och hon fick ta emot slag och sparkar.

Åtta minusgrader
Hon placerades i baksätet på en bil och paret tvingade henne att avslöja pinkoder och kreditkortsuppgifter. Slutligen lämnades hon i en stor igentejpad plastsäck i en skogsglänta i Norrtälje. Hon lyckades ta sig ur plastsäcken och få hjälp. Tingsrätten konstaterar att hon befann sig fyra kilometer från närmsta bebyggelse och att det var åtta minusgrader utomhus.

Tingsrätten konstaterar att det kvinnliga brottsoffret har lämnat ”både trovärdiga och tillförlitliga” uppgifter och att det finns stödbevisning från spårning av mobiltetefoner och från brottsplatsundersökningar i form av bland annat DNA på cigarettfimpar. Sammantaget står det enligt tingsrätten "klart att hon har utsatts för rån och människorov".

Uppsåt att döda henne
När kvinnan lämnades i skogen har det enligt tingsrätten funnits "en avsevärd risk" för att hon skulle "tillfogas livshotande skador”. Tillvägagångsättet tyder enligt tingsrätten på att gärningspersonerna ”kan ha haft ett direkt uppsåt till fullbordat brott” och att de ”under alla omständigheter” i vart fall måste ha insett att det funnits ”en avsevärd risk” för att kvinnan skulle dö.

20-åringen döms även att betala skadestånd till brottsoffret med drygt 160 000 kronor.

Den 24-årige medåtalade har bedömts lida av en psykisk störning och domen mot honom har inte meddelats ännu.

 

 

 

 

 

  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt