Skip to content

46-årig kvinna döms för våldtäkt mot 13-årig pojke - bilder och SMS styrker anklagelserna

Foto: Leif R Jansson/TT

När pappan till den 13-årige pojken hittade sex-meddelanden och bilder på den 46-åriga avklädda kvinnan i pojkens mobil så inleddes en förunder-sökning som visade att kvinnan hade haft sex med pojken. Hon friades av tingsrätten från åtalet om barnvåldtäkt men hovrätten dömer henne nu till två års fängelse.   

 

Åtalet kretsar runt händelser under år 2016 – –en period då den 13-årige pojken tillbringade en del tid hos den 46-åriga kvinnan och hennes familj.

Pojkens pappa fick senare se en SMS-dialog och polisanmälde då kvinnan som bland annat hade skrivit att hon var ”dökär” i pojken och saker som "”puss på snoppen"” och "vill ha dig nu". Hon hade också skickat avklädda bilder på sig själv.

Hade sex i bostaden
Den 13-årige pojken - som har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning, ADHD och ”atypisk autism” - har i förhör också berättat att han och kvinnan har haft sex i hennes bostad i samband med övernattningar där.

Kvinnan åtalades vid Södertörns tingsrätt för våldtäkt mot barn.

Ingen orsak att ljuga
Tingsrätten ansåg att pojkens svar i förhören till viss del hade varit kortfattade och gått isär när det gällde bland annat tiderna och platserna för samlagen. Tingsrätten skrev dock:

"Det har i och för sig inte framkommit någon anledning för målsäganden att sanningslöst anklaga X (den tilltalade) för brott. Målsägandens berättelse i sig framstår inte heller som mindre trovärdig än X berättelse."

Ingen teknisk bevisning
När det gällde de meddelanden som bevisligen hade skickats mellan pojken och kvinnan skrev tingsrätten:

"Det finns inga meddelanden som direkt ger stöd for att det varit fråga om sexuella handlingar mellan målsäganden och X (den tilltalade) och det finns inte heller någon annan teknisk bevisning som styrker att så har varit fallet."

Slutsatsen blev att bevisningen inte räckte för att slå fast att kvinnan verkligen hade haft sex med pojken och hon friades därför från åtalet om våldtäkt mot barn.

Sexuellt ofredande
Hon dömdes däremot till dagsböter för sexuellt ofredande eftersom hon vid upprepade tillfällen hade skickat meddelanden med sexanspelningar till pojken.

Både kvinnan och åklagaren överklagade domen till Svea hovrätt som nu gör en helt annan bedömning än tingsrätten. Hovrätten skriver i sina domskäl:

"Vid bedömningen om målsäganden har lämnat en trovärdig utsaga konstaterar hovrätten att målsäganden under samtliga barnförhör beskrivit de sexuella övergreppen på ungefär liknande sätt. Det kan vidare konstateras att målsägandens uppgifter om att han sovit tillsammans med X vid de tillfallen då han övernattat, vilket hon förnekat, får stöd av V:s (ett vittnes) uppgifter."

Lämnat unika uppgifter
Hovrätten pekar också på att pojken har lämnat "unika uppgifter" om hur de sexuella övergreppen rent konkret har gått till - och även berättat vad han inte ville göra med kvinnan sexuellt trots att hon bad om det. Detta talar enligt hovrätten "starkt talar för att hans uppgifter är riktiga".

När det gäller de meddelanden som har skickats mellan kvinnan och pojken skriver hovrätten:

"Den omfattande skriftliga kommunikation som skett mellan parterna har ett innehåll som i sig ger ett påtagligt stöd för att X haft en sexuell relation med målsäganden." 

Gjorde orosanmälningar
Kvinnan hävdar att pojken har ett sexuellt utåtagerande sätt och präglas av svåra hemförhållanden. Hovrätten avfärdar dock dessa uppgifter och konstaterar att de orosanmälningar som kvinnan själv har gjort till de sociala myndigheterna om pojkens hemsituation framstår som efterhandskonstruktioner eftersom de har gjorts först efter det att hon blivit misstänkt för brott:

”Bevisningen medger således inte någon annan slutsats än att det förekommit sexuella aktiviteter mellan X och MĔ, skriver hovrätten.

Enligt hovrätten finns det dock inte bevis för att kunna fälla kvinnan för mer än ett fall av våldtäkt mot barn. Hon döms nu till två års fängelse och 120 000 kronor i skadestånd.

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt