Skip to content

16 års fängelse för "självmord" som var mord - tvingade i offret tabletter

Foto: DJ

Mannen hävdar att han hittade modern till sina barn livlös med medicinkapslar i munnen. Tingsrätten tror honom inte utan slår fast att det var han som mördade henne. Tre dagar efter mordet kom det in en ansökan om gemensam vårdnad där kvinnans namnteckning var förfalskad.

 

Räddningstjänst kallades en kväll i augusti 2017 till en lägenhet i Fisksätra utanför Stockholm eftersom en kvinna i 40-årsåldern hade påträffats liggande på golvet utan att andas.

Det var den 35-årige man som kvinnan har två barn tillsammans med som ringde SOS Alarm.

Rättsmedicinsk undersökning
När polis och räddningstjänst kom till platsen hittades kvinnan död i hallen. Intill kroppen påträffades ett flertal medicinkartor, en medicinkartong, en produktbeskrivning och ett dricksglas.

Inledningsvis fanns ingen misstanke om brott men efter den rättsmedicinska undersökningen inleddes en förundersökning om mord där 35-åringen redan tidigt misstänktes.

I kvinnans mun och svalg hade en stor klump av osmälta läkemedel i form av en ”gelatinös massa” påträffats. Misstänkta läkemedelsrester hade samtidigt funnits i ansiktet och i luftstrupen - men däremot inte i matsäcken eller i matstrupen.

Skador i ansiktet
Kvinnan hade dessutom skador i ansiktet, bland annat en näsfraktur, hudavskrapningar och skador på läpparna.

Dödsorsaken bedömdes vara kvävning till följd av ett andningshinder ovanför stämbanden som hade orsakats av någon annan.

Den 35-årige mannen åtalades vid Nacka tingsrätt för mord. Enligt åklagaren har 35-åringen tvingat i kvinnan tabletterna med våld och hållit för hennes mun så att hon kvävdes.

"Gjorde konstgjord andning"
35-åringen, å sin sida, hävdar att han hittade kvinnan livlös. Hans version redovisas i tingsrättens dom:

"När han kom in såg han MÄ (kvinnan) ligga på golvet. Han försökte prata med henne och skrek. Han försökte slå henne lätt på kinden. Han fick inget gehör... När han försökte ge MÄ konstgjord andning såg han att hennes mun var full med kapslar. Han kände att hon var kall, mycket kall. Då blev han rädd."

Tingsrätten går nu på åklagarens linje och fäller 35-åringen för mord.

Robust bevisning
Det finns bara så kallad indiciebevisning mot mannen men enligt tingsrätten kan andra tänkbara gärningsmän uteslutas och domstolen beskriver bevisningen som ”robust”.

Mannen har knutits till lägenheten genom sina egna uppgifter men också genom telefonmastuppkopplingar och en parkeringsbot som utfärdats samma dag som mordet.

Kvinnan har också haft mannens DNA under sina naglar – någonting som han inte har lyckats förklara.

Ansökan om gemensam vårdnad
Vittnen har berättat att mannens och kvinnans relation var dålig och att kvinnan inte ville gå med på att låta mannen ha gemensam vårdnad om deras barn.

Trots detta har en ansökan om gemensam vårdnad skickats kommit in till Skatteverket tre dagar efter mordet –och kvinnans underskrift har bedömts vara förfalskad. Tingsrätten anser att vårdnadsfrågan är ett tänkbart motiv.

Mannen döms av tingsrätten till 16 års fängelse för mord.

 

 

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt