Skip to content

Trodde sig vara utsatt för bedrägeri - döms för att inte ha agerat efter oväntad "swish"

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tonårsflickan trodde att hon var utsatt för bedrägeriförsök och vägrade att kontakta den person som hävdade att hon av misstag hade "swishat" 908 kronor till hennes konto. Hon borde dock ha undersökt saken anser hovrätten som nu dömer flickan för olovligt förfogande.  

 

Den 16-åriga flickan fick av misstag 908 kronor insatta på sitt bankkonto via "Swish". Avsändare var en kvinna som råkat skriva en siffra fel i telefonnumret när hon skulle betala sin skönhetssalong.

Kvinnan ringde efter transaktionen - dock förgäves. När hon inte fick något svar lämnade hon ett röstmeddelande till henne och skickade SMS.

Polisanmäldes och åtalades
Flickan polisanmäldes av kvinnan och åtalades vid Luleå tingsrätt för olovligt förfogande.

Flickan medger att hon i och för sig har fått en notis i sin telefon om "swishen" men nekar till brott.

Orsaken till att hon inte svarade på kvinnans telefonsamtal och SMS var att hon trodde att det handlade om ett försök till bedrägeri - "en bluff" - och därför undvek kontakt.

Tingsrätten trodde på flickan
Tingsrätten ifrågasätter inte att flickan verkligen trodde att hon var utsatt för ett bedrägeriförsök - detta "med tanke på alla bedrägerier som dagligen sker på internet och kring olika betaltjänster".

Det framgick dock av SMS-historiken mellan kvinnans och flickans telefoner att kvinnan bland annat hade skickat en bild på ett bankutdrag som föreställde misstagsbetalningen där hon också hade förklarat att hon tänkte göra en polisanmälan om hon inte fick tillbaka pengarna.

Flickan hade i sin tur svarat med ett SMS där hon förklarade att det rörde sig om falska anklagelser. I övrigt hade hon inte vidtagit någon åtgärd – trots "upprepade påstötningar" från kvinnans sida.

Gav konkretion
Tingsrätten konstaterade att bilden på bankutdraget gett kvinnans uppgifter "en sådan konkretion" att flickan måste ha förstått att det knappast var fråga om något bedrägeri och då till exempel ha kontrollerat sitt bankkonto.

Utifrån omständigheterna stod det klart att flickan måste ha trott att det fanns "en klar risk för att hon fått pengar som inte tillhörde henne".

När hon trots detta inte gjorde någonting åt saken var hon likgiltig och gjorde sig enligt tingsrätten skyldig till olovligt förfogande –alltså med ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Hon dömdes därför till 30 dagsböter à 50 kronor - alltså totalt 1 500 kronor.

Ren underlåtenhet
Domen överklagades till Hovrätten för övre Norrlands som nu understryker - med hänvisning till praxis från Högsta domstolen – att "ren underlåtenhet" att återlämna egendom inte i sig kan utgöra olovligt förfogande.

I det här fallet handlar det dock enligt åtalet om att flickan "behållit och vägrat att återföra ett belopp" till kvinnan. 

Insikt om misstag
En vägran att lämna ut en sak kan enligt domstolen i sin tur innebära att "den vartill äganderätten tillkommer" berövas sin rätt.

Även hovrätten slår därför fast att flickans vägran att betala tillbaka pengarna – trots insikten om att hon hade fått dem av misstag –har utgjort ett olovligt förfogande. Hovrätten fastställer därför tingsrättens dom.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 


  • Alt-texten
    Julia Majlund

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt