Skip to content

Tonårsflicka kan ha mumlat ett ja i sömnen - hovrätten river upp våldtäktsdom

Foto: Anna Hållams/TT

Den 16-årige pojken kan ha uppfattat att den sovande flickan "mumlade" ett ja och "lyfte på benet när han smekte hennes lår" som ett samtycke till sex. Det anser hovrätten som därför river upp tingsrättens fällande dom för våldtäkt.

 

Den 16-årige pojken åtalades vid Örebro tingsrätt för våldtäkt mot en tonårsflicka som han hade sovit över hos.

Tanken hade egentligen varit att en kompis till pojken också skulle vara där under kvällen och att pojkarna sedan skulle sova hemma hos kompisen. När kompisen fick förhinder fick pojken istället sova över hos flickan i det sovrum som hon delar med sin syster.

Avbröt samlaget
Där låg alla tre i en dubbelsäng och tittade på filmklipp på Youtube till dess att systern somnade. Flickan har berättat att hon också var mycket trött och att hon måste ha somnat för när hon vaknade genomförde pojken ett samlag med henne.

Hon fick panik och började gråta men har förklarat att hon blivit "förstenad" och inte kunnat röra sig. Pojken avbröt dock samlaget självmant, "kanske för att han märkte att hon hade vaknat", enligt vad flickan berättade i tingsrätten.

Pojken har, å sin sida, hävdar att han frågade om de skulle ha sex men fick först inget svar. När han efter en liten stund frågade igen viskade flickan "ja" och när han började smeka henne på kroppen lyfte hon upp sitt ben på ett sätt som han uppfattade som ett gensvar.

Dömdes för våldtäkt
Under samlaget märkte han dock inga reaktioner från flickan. Han tänkte därför att hon kanske hade ändrat sig och avbröt därför samlaget efter en kort stund.

Flickans syster, som hörts i både tingsrätt och hovrätt, har uppgett att pojken och flickan inte hade visat "något särskilt intresse för varandra under kvällen" och att hon hade vaknat av att sängen "gungade". Hon har inte kunnat svara på om hennes syster då sov eller var vaken.

Tingsrätten ansåg att det framgick redan av pojkens egna uppgifter att han inlett ett samlag med flickan när hon sov och han dömdes därför för våldtäkt till ungdomsvård med särskild behandlingsplan.

Hade han uppsåt?
Domen överklagades till Göta hovrätt som inledningsvis skriver i sina domskäl:

"Åklagaren har gjort gällande att X (den tilltalade) har genomfört samlaget genom att utnyttja att målsäganden sov och därför befann sig i en särskilt utsatt situation. Hovrätten har således att pröva om det är bevisat att målsäganden sov under samlaget och om det i så fall är bevisat att X hade uppsåt till förhållandet att målsäganden sov."

Kan ha mumlat i sömnen
Hovrätten slår fast att pojkens uppgifter om hur flickan betedde sig före samlaget varken är motbevisade eller orimliga och att de därför ska läggas till grund för hovrättens bedömning.

Hovrätten skriver:

"Hovrätten har alltså att utgå från X uppgifter bl.a. om att han uppfattade att målsäganden viskade ja till svar på hans fråga om de skulle ha sex, att hon lyfte på benet när han smekte hennes lår och att han avbröt samlaget eftersom han inte fick något gensvar."

"Dessa omständigheter utesluter visserligen inte att målsäganden sov, eftersom det är möjligt att hon kan ha rört på benet och mumlat i sömnen. Under alla förhållanden anser hovrätten dock inte att det är bevisat att X var medveten om att målsäganden sov under samlaget."

Enligt hovrätten är det därför inte bevisat att pojken verkligen förstod att flickan sov när han inledde samlaget. Han frias därför.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 

 


  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt