Skip to content

"Tack Madeleine Leijonhufvud - ditt outtröttliga engagemang blev till slut vår nya sexbrottslag"

KRÖNIKA - av Anna Wetterqvist, jurist och journalist på Dagens Juridik samt ansvarig för nätverket Legally Lady

 

Tack Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, och föreningen FATTA för allt ni har gjort för att övertyga opinionen och våra politiker om att en sexualbrottslagstiftning baserad på samtycke är nödvändig.

Det ligger ett långsiktigt och enträget arbete bakom att Sverige förra veckan äntligen fick en sexualbrottslagstiftning värd namnet. Visserligen delvis urvattnad genom att man tummat på tydligheten om vad "frivillighet" faktiskt innebär och därmed har öppnat en möjlighet för att ”hen ville nog ändå”.

Justitierådet Mari Heidenborg föreslog ursprungligen i sin utredning en både striktare och tydligare formulering om vad just frivillighet borde innebära - bland annat om hur detta skulle "komma till uttryck".

Den lag vi nu har fått är dock fortfarande en bättre reglering än vad vi trodde var tänkbart för tio år sedan.

Jag minns när Madeleine Leijonhufvud i en av otaliga debatter slog fast att det inte var fler fällande domar som var meningen utan att det skulle bli färre övergrepp. Det är män som ska få det här budskapet om var gränsen går och kvinnor som ska ha stöd i lagstiftningen för att säga nej, klargjorde hon.

Med hennes outtröttliga engagemang och hennes bärkraftiga argument har hon gjort mer för kvinnor i vårt land än många andra som säger sig arbeta för jämställdhet.

Jag har hört flera höga kvinnliga jurister reflektera över det faktum att vi har haft en sexualbrottslagstiftning som byggt på den manliga uppfattningen om kvinnlig sexualitet - nämligen den om att det krävs lite ”övertalning”. Som att kvinnor av naturen alltid skulle vara lite "motsträviga" när det kommer till sex och att det därför skulle vara okej för män att "ta för sig".

Nu äntligen kanske polletten trillar ner. När vi är "motsträviga" så kanske det beror på att vi helt enkelt inte vill ha sex just nu, eller med just dig.

Debatten har pågått i tjugo år, var det någon som sa. De politiska partierna har gradvis svängt. Mycket tack vare Madeleine Leijonhufvuds och FATTA:s enträgna påverkansarbete.

Det finns naturligtvis även andra som också hjälpt till men ingen kan jämföra sig med Madeleine Leijonhufvud. Hon har lyckats nå fram till även de mest orubbliga manschauvinisterna och hon har stått pall för mycket skit.

De som lite föraktfullt kallar detta för "signallagstiftning" eller är kritiska mot att staten lägger sig i vad som händer i våra sovrum, har fel.

Nu återstår att se hur våra domstolar kommer att använda sig av den lilla öppningen som regeringen lämnat om frivillighet och hur den nya regleringen om oaktsamhet kommer att tillämpas.

Och slutligen vill jag - en gång för alla - understryka att åklagaren fortfarande har den fulla bevisbördan och att det är precis så som det ska vara.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

17 comments

Madeliene Lejonhufvud , organisationen Fatta (bestående av några enstaka kvinnor som inte har någon som helst insyn i rättsväsendet) och de övriga anhängarna kommer slutligen att få fatta när resningsinstituten i framtiden kommer att översvämmas av överklaganden (med tanke på ökningen av fällande domar i ord mot ord situationer), och till slut kommer alla att fatta varför polis och åklagare i tidigt skede lade ner de flesta anmälningar i avsaknad av bevis och bland annat falska anmälningar under alla år. Det kommer ta sin tid för alla att fatta.

https://www.expressen.se/gt/poliser-havdar-de-flesta-anmalda-valdtaktern...

Tack Uppdrag för ert outtröttliga engagemang:

https://www.svtplay.se/video/18177558/uppdrag-granskning/uppdrag-granskn...

C Andersson, ja det hela bygger på att Sverige är ett av de få länder i runt om hela världen som toppar listan i depression sett till antalet invånare. Följden av detta är att många människor söker tröst och trygghet av olika skäl i olika grader. Anmälningsbenägenheten ligger redan i luften och det är många som är väldigt sköra, och det krävs inte mycket för att övertala någon kvinna att få henne att tro att hon varit utsatt för brott, eller att hon själv tror det, eller bara helt enkelt ljuger eller att en anmälan bör göras oavsett om ett brott verkligen begåtts just när det kommer till detta område. Det bygger oftast på skam känslor, eller att kvinnan kanske varit kär i någon men ångrat sitt one night stand, eller varit otrogen och vill hitta ett sätt att rentvå sig, eller helt enkelt hämnas och i samma veva få ut ett stort skadestånd ifrån försäkringsbolaget, oavsett om det ens leder till ett åtal. Den stora mängden av den typen av fejk anmälningar som tidigare lades ned av polis och åklagare, är numera istället sådana typer av anmälningar och åtal som Madeleine Lejonhufvud , organisationen Fatta och de inkompetenta politikerna vill se fällande domar utav.

C Andersson, ja när uppdrag granskning väl gräver och ställer kvinnorna mot väggen och de viktiga frågorna, så blir kvinnornas lögner mer synliga och massmedia som hängt ut honom förblir de som istället blottas med deras felaktiga anklagelser mot Fredrik Virtanen. Det här är att blanda känslor, dokusåpa , moral och försöka lyfta det till ett brott. Det är inte många som kan skilja på det, och klarar inte domstolarna av att markera för politikerna och massmedia, så lär de störtdyka!

Begreppet våldtäkt har tappat all sin tyngd i och med den nya lagstiftningen. Är det mannen som skall avgöra när det är en våldtäkt eller ej? Är det kvinnan som skall bestämma det? Eller är det någon politiker? Eller kanske någon domare eller nämndeman?

Det som 2 partners anser vara frivilligt mellan dom två kanske är helt annorlunda typ av sex för 2 andra partners som inte skulle kunna tänka sig samma typ av sex och tvärtom o.s.v

Lagstiftningen öppnar upp för ett sådant gränsland på hårstrået att det kommer att svänga kraftigt utanför ramen för vad som egentligen bör vara straffbart, och särskilt som Paradox påpekar att åtalen numera bara kommer att bestå utav ord mot ord situationer , då ingen annan bevisning kommer att behöva krävas.

Ja det här kan bara sluta väldigt illa.

Déjà vu, ja det verkar tydligen vara kvinnorna som i efterhand skall få bestämma om de vill omvandla ett frivilligt samlag till våldtäkt, och kvinnornas påståenden och anklagelser skall gälla tills dess att männen antingen kan bevisa motsatsen med någon form utav inspelning eller att uppdrag granskning gräver i det hela. Fast jag kan tänka mig att uppdrag granskning tyvärr inte kommer kunna ha utrymme att granska och gräva i alla fall, och tyvärr kommer inte alla män att kunna bevisa sin oskuld. Det är däremot ytterst märkligt att några få personer i landet såsom Madeleine Lejonhufvud klarat av att ändra på lagstiftningen, men och andra sidan så bottnar det hela i fega advokater och en HD som skyddar domstolarna, och klart att då kan de andra marschera fritt när ingen annan part stoppar det hela.

Alla seriösa bedömare är eniga om att det rättsosäkra samtyckesfjantet kommer att bli en rättslig flopp.

Fel 1: "det inte var fler fällande domar som var meningen". Jo, det är just det som är meningen. Om det inte blir fler fällande domar kan man räkna med att det kommer krav på ytterligare ny lagstiftning.

Fel 2: ".... att åklagaren fortfarande har den fulla bevisbördan". Lägg av - så är det ju inte ens idag i mål om våldtäkt. .

Lobbynätverket Legally Lady får en egen artikel på DJ för att hylla sin ideologiska gudmor vilket säger allt om redaktionens agenda eftersom artikeln inte innehåller några juridiska sakfrågor.
Men det visste vi ju redan.

Redan innan ändringarna tillfördes förutsattes som princip att samtycke existerade men nu skrivs det ut mera explicit, vilket understryker lagens normerande verkan. Likväl kommer samma svårigheter som tidigare i bevishänseende att möta när - som oftast - blott ord står mot ord och ingen eller svag övrig stödbevisning finns. Det oaktsamhetsrekvisit som tillkommit kan troligen få en viss återhållande verkan samtidigt som det torde öppna för intrikatare förhör och frågeställningar...

Och det betyder att det mindre barn gjorda?

Men lagar har ingen normerande verkan. Var har du fått det ifrån?

Här behövs verkligen normaliserande lagstiftning med viss återhållande verkan.
https://www.sydsvenskan.se/2018-06-02/overfallsvaldtackt-vid-ribersborg-...

"Madeleine Leijonhufvud har gått bort. Madeleine Leijonhufvud, professor i emerita i straffrätt, avled på Jakobsbergs sjukhus under söndagen efter en längre tids sjukdom. Hon blev 75 år gammal."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/madeleine-leijonhufvud-har-gatt-bort

Det försvann en kommentar här med synpunkter på Madeleine Leijonhuvuds gärning. Jag kan väl tycka att den var något osmaklig med tanke på att den kom så nära inpå hennes bortgång. Om nyligen avlidna människor ska man skriva gott:

http://www.dagensjuridik.se/2018/06/madeleine-leijonhufvud-dod-hon-gjord...

En runa utan möjlighet att kommentera! Massmedia resonerar inte på de sättet. När det gäller kändisar så gäller det att vara på innan någon annan hinner före. Alltsom oftast innan kroppen hunnit kallna. Sedan må det vara artister, kungligheter, politiker, förbrytare och andra kända som okända kändisar. Public service är inte ett dugg sämre. Här lyfter man ut annonserade program till förtret för lyssnare och tittare. Jag vill inte se minnesprogram över människor jag inte gillar. Många ungdomar vill titta på sina favoritprogram istället för program om en döing de aldrig har hört talas om. Gärna minnesprogram efter det att huvudpersonen har kommit i jorden och lägg in dem i den ordinarie tablån! Public service ska visa både anständighet och hänsyn. Public service behöver inte konkurrera med kommersiella media.

Jag har en bra historia om ett undantagskontrakt men den passar inte här och nu.

Tack Anna Wetterqvist för en välskriven och respektfull artikel om ödmjuka, kloka och modiga Madeleine Leijonhufvud som betydde så mycket för så många!

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.