Skip to content

Syrisk sunnimuslim vinner i domstol - risk för "tillskriven politisk uppfattning" om han kallas in

Soldat på post från de regimkontrollerade styrkorna i staden Douma utanför Damaskus, varifrån mannen kommer. Foto: Muzaffar Salman/TT

Mannen är i vapenför ålder och skulle kunna inkallas till militärtjänst om han tvingas återvända till Syrien. Vid en säkerhetsundersökning riskerar han att tillskrivas en politisk uppfattning på grund av religion och tidigare hemvist. Han ska därför beviljas asyl som flykting, anser Migrations-överdomstolen. 

 

Mannen kommer från från Syrien ansökte i september 2015 om asyl i Sverige.

Mannen är född i Douma utanför Damaskus och berättade för Migrationsverket att hans hus hade bränts ned av oppositionen efter det att familjen hade flyttat till Al Maza utanför Damaskus - ett regimkontrollerat område.

Arresterad i fem dagar
Det blev då bättre och säkrare för familjen men mannen hölls trots detta arresterad i fem dagar av regimen, bland annat för att han misstänktes ha sålt livsmedel till terrorister.

Mannen uppgav dessutom att han riskerade att bli inkallad till militärtjänstgöring om han återvände.

I juli 2016 beviljades mannen ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som "alternativt skyddsbehövande" på grund av den allmänna situationen i Syrien med pågående strider, stora civila förluster och bristen på myndighetsskydd.

Är sunnimuslim
Däremot ansåg Migrationsverket att varken risken att tjänstgöra i den syriska armén eller det tidigare frihetsberövandet i sig utgjorde skäl för att bevilja mannen flyktingstatus.

Mannen överklagade till Migrationsdomstolen i Göteborg som dock upphävde Migrationsverkets beslut och beviljade honom flyktingstatus med hänvisning till att det i Syrien kan räcka att en person har ansökt om asyl utomlands för att riskera "flyktinggrundande behandling" om personen återvänder.

Dessutom hade mannen utsatts för trakasserier på grund av sitt ursprung. Mannen är sunnimuslim, och tillhör därmed en "särskilt utsatt grupp".

Tillskrivas politisk uppfattning
Migrationsverket överklagade till Migrationsöverdomstolen som nu konstaterar att mannen har sökt asyl utomlands och är i vapenför ålder - någonting som innebär att han riskerar att genomgå en säkerhetsundersökning och tillskrivas en politisk uppfattning på grund av sin tidigare hemvist, religiösa tillhörighet och agerande.

Migrationsöverdomstolen anser att mannen har "gjort sannolikt" att han känner en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av tillskriven politisk uppfattning. Det finns dessutom inte någon möjlighet till internflykt i Syrien.

Han uppfyller därför kriterierna för att beviljas flyktingstatus, anser överdomstolen som därmed går på mannens linje.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


 

 

Nadja Hägglén

  • Alt-texten
    Blendow Lexnova

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

8 comments

Suck!

Ja, då har vi öppnat portarna för de olika religiösa varianterna från Arabien. Sunni som kommer från shialänder och vise versa. Men kristna från regionen bör väl alltjämt portas ?

Appropå ingenting...

Det nya Sverige - där man måste informera flickor som reser utomlands att man kan sätta en sked i trosorna om man misstänker att man ska bli bortgift.

http://www.gp.se/nyheter/göteborg/sked-i-trosan-ska-förhindra-tvångsgifte-1.5870880

Detta genererar så många frågor (kanske den allvetande experten Musse kan hjälpa mig med svar):

1. Detta (hedersproblematik) var ju till helt nyligen något som sades inte existera. Nu läser man t.o.m. i Aftonbladet (!) att 240 000 unga lever under hedersförtryck i Sverige. Hur är detta möjligt?

2. ”Åker tillbaka till sina hemländer på semester”... Men var det inte därifrån dom nyss flydde? Undan krig, tortyr, o.s.v. Men så fort dom fått PUT så är det ok att åka dit på semester. Hur är det möjligt?

1. När sades det av vem?
Debatten gick ganska hög år 2000, angående främst om det rörde sig om religiösa eller patriarkala system. Men ingen ifrågasatte om det fanns/skedde.
2006 tillsattes en statlig utredning som fann att 10 000 flickor riskerade att hedersmördas i Sverige.
2014 fick länsstyrelsen i Östergötland uppdrag att utreda omfattningen.

När jag googlade lite så såg jag dock att en del mytomana "invandringskritiska" bloggare helt utan belägg hävdar att saken har hävdats vara ickeexisterande av olika personer (Guillio, Sahlin m.fl. harobjekt). Det kanske är det du grundar det på?
Jag tror inte att någon vuxen som hängt med i samhällsdebatten luras av det.

2. Ja det är märkligt. Men gäller knappast vapenvägrare från Syrien. (Även om han lustigt nog anses vara skyddsbehövande för att han tillhör den religiösa majoriteten. Samma majoritet som utgör 80% av Syriska armén).

"han riskerar att genomgå en säkerhetsundersökning och tillskrivas en politisk uppfattning på grund av sin tidigare hemvist, religiösa tillhörighet och agerande"

Är det bara jag som utläser religiös extremist högst troligt tillhörande IS i domslutet? Liknande säkerhetsundersökning i Sverige, om vi hade några, borde troligen ha resulterat i en omgående avvisning.

Det är ju besvärligt det där.
Sverige (EU och USA) stödde ju ganska nyligen IS i Douma, så det kan ju vara jobbigt att kalla dem för IS istället för propagandagreppet "rebellerna".
Sen är ju våra nära allierade Saudiarabien, Bahrain, Qatar (nja, tills nyligen iaf) m.fl. alla Wahhabistiska stater, därför kan det ju vara jobbigt att omnämna att terroristerna är wahhabister (som t.ex. exakt varenda en av de islamistiska terroristerna som begått terrordåd i Europa eller Nordamerika det här århundradet.)

Svenska värnpliktsvägrare kunde inte söka asyl i främmande land på min och far mins tid.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.