Skip to content

Skatt får kallas avgift - därför godkänner Lagrådet regeringens förslag om ny TV-licens

Foto: Jessica Gow/TT och Martina Holmberg/TT

Lagrådet slår fast att den nya TV-licensen är en skatt och inte en "avgift" som regeringen vill kalla den. Men Lagrådet godkänner ändå benämningen "avgift" - för att inte rubba "allmänhetens för-troende" för den nya pålagan.

 

Regeringens planer på nya sätt att få in pengar från skattebetalarna till public service-företagen Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB får godkänt av Lagrådet.

"Avgiften" är visserligen en skatt men Lagrådet godkänner att man kallar det för avgift för att det är "viktigt för allmänhetens förtroende att pålagan på ett tydligt sätt särskiljs från andra skatter". 

Tas ut via skattsedeln
Den nya skatten - eller "public service-avgiften" på 1 300 kronor - ska tas ut via skattesedeln. 

Avgiften ska betalas av alla som fyllt 18 år och har en beskattningsbar inkomst på över 13 600 kronor i månaden. För de som tjänar mindre blir avgiften reducerad.

Det nya systemet beräknas ge public-servicebolagen ungefär lika mycket pengar som i dag.

För att politikerna inte ska försöka styra programinnehållet ska pengarna hållas åtskilda i statsbudgeten.

Public-servicebolagens sändningstillstånd ska vara åtta år i stället för dagens sex och politikerna ska inte kunna ändra tilldelningen av pengar under tillståndsperioden.

Fördelning av pengarna
Men Lagrådet konstaterar att regleringen i regeringsformen "inte hindrar att riksdagen inför eller under en tillståndsperiod ändrar beslutet om medelstilldelningen till verksamheten".

Lagrådet godtar ändå förslaget att beslut om hur pengarna fördelas ska stå sig i åtta år och skriver att "mot bakgrund av beslutets praktiska och politiska betydelse för riksdagens framtida handlingsfrihet får detta också förutsättas bli det normala". 

Skattemodellen har fått kritik från bland annat fackligt håll för att den skulle öppna upp för att politikerna kan blanda sig i innehållet i public service och för att det kan bli public service-bolagen som får ta kritiken när alla ska tvingas betala avgiften.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 

 

 


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt