Skip to content

Skatt får kallas avgift - därför godkänner Lagrådet regeringens förslag om ny TV-licens

Foto: Jessica Gow/TT och Martina Holmberg/TT

Lagrådet slår fast att den nya TV-licensen är en skatt och inte en "avgift" som regeringen vill kalla den. Men Lagrådet godkänner ändå benämningen "avgift" - för att inte rubba "allmänhetens för-troende" för den nya pålagan.

 

Regeringens planer på nya sätt att få in pengar från skattebetalarna till public service-företagen Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB får godkänt av Lagrådet.

"Avgiften" är visserligen en skatt men Lagrådet godkänner att man kallar det för avgift för att det är "viktigt för allmänhetens förtroende att pålagan på ett tydligt sätt särskiljs från andra skatter". 

Tas ut via skattsedeln
Den nya skatten - eller "public service-avgiften" på 1 300 kronor - ska tas ut via skattesedeln. 

Avgiften ska betalas av alla som fyllt 18 år och har en beskattningsbar inkomst på över 13 600 kronor i månaden. För de som tjänar mindre blir avgiften reducerad.

Det nya systemet beräknas ge public-servicebolagen ungefär lika mycket pengar som i dag.

För att politikerna inte ska försöka styra programinnehållet ska pengarna hållas åtskilda i statsbudgeten.

Public-servicebolagens sändningstillstånd ska vara åtta år i stället för dagens sex och politikerna ska inte kunna ändra tilldelningen av pengar under tillståndsperioden.

Fördelning av pengarna
Men Lagrådet konstaterar att regleringen i regeringsformen "inte hindrar att riksdagen inför eller under en tillståndsperiod ändrar beslutet om medelstilldelningen till verksamheten".

Lagrådet godtar ändå förslaget att beslut om hur pengarna fördelas ska stå sig i åtta år och skriver att "mot bakgrund av beslutets praktiska och politiska betydelse för riksdagens framtida handlingsfrihet får detta också förutsättas bli det normala". 

Skattemodellen har fått kritik från bland annat fackligt håll för att den skulle öppna upp för att politikerna kan blanda sig i innehållet i public service och för att det kan bli public service-bolagen som får ta kritiken när alla ska tvingas betala avgiften.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 

 

 


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

12 comments

Bra att det ändå blir inkomstprövat. Men likaväl en styggelse för oss som är ganska ointresserade av vad som sänds på stats-TV idag då man lätt har tillgång till så mkt intressantare från alla jordens hörn. Så vad det kallas kan väl kvitta då.

Juridiskt sett är det väl skillnad på avgift och skatt. Kan man ta ut en avgift för något man ej beställt eller utnyttjat.

Hur mycket en utgiftsökning på 1300 kr/år kommer att inverka på min livskvalite vet jag inte. Det kan bli så att jag får försaka mitt bredband. Och min viktigaste hobby. För att inte tala om att jag missar mina nyhetskällor. Så är mitt liv som pensionär.

Jämfört med andra underhållningsleverantörer på nätet framstår SVT som en dyr och dålig tjänst. Och onödig.

Men nu är det som det är. De politiker som tillsätter den styrelse som bestämmer över SVT vill att vi fortsätter finansiera eländet. Så det måste vi göra.

Hej kära vänner! Eg var det Göran Persson som införde ordet avgift för det som eg var en skatt. Han uttryckte sig så "finkänsligt" för en massa år sedan när han blev intervjuad om något, som jag dessvärre inte kommer ihåg - om en ny skatt i alla fall. Han sa ungefär som så: "Det är väl ingen skatt det är bara en avgift". Ja jösses säger jag bara, hur dum för en politiker vara. Visserligen stava orden olika men de betyder samma sak.

Skall strax flytta utomlands och kommer där inte ens att ha någon teve för jag tänker inte lära mig det nya språket. Använder mest datorn ändå. Är nog tämligen övertygad om att jag inte kommer undan denna skatt som vrängts till "avgift".

Betänk detta!

Två pensionärer, makar, skall betala var sin avgift (jfr. begravningsavgiften) även om de bara har en tv och är sammanboende. Jfr. med en licens per tv, som det var förut.
Detta nya ger mer pengar till TV propagandan än den tidigare licensavgiften!

Apropå begravningsavgiften. Om man inte dör i Sverige så borde de överlevande få tillbaka inbetalad begravningsavgift, eller ...går den oavkortat till partikassan eller SVT :):)

Och som sagt: Propaganda är det och nu får man söka sig ut på nätet eller kinesiska;ryska, Al-jazeera m.fl. för att få något sånär sanningsenliga nyheter. Det är många år sedan jag tittade på svensk tv, eftersom de inte håller sig till sanningen.

Ja, det är nog klokt att öppna en "nödventil" för möjligheten att möta ett ev. behov av att öka på anslaget under en 8-årsperiod (som annars skulle vara oförändrat).
Det får väl också anses vara ett uttryck för milt överseende att gå med på att kalla en skatt för an avgift. Annars vore det väl i och för sig inte omöjligt att låta Skatteverket i samband med beskattningen även ta ut en destinerad public-service-avgift precis som man gör med begravningsavgiften (som inte är en "skatt").

Välkommen till 1984. Skatt är avgift och statlig propaganda är oberoende public service ( ok nu tar jag lite för effekten skull, ändå det är overkligt att vi år 2018 med det utbud vi har ska tvingas betala för statlig tv. Jag betalar inte ens för Netflix. Förvisso gillar jag på spåret men det är kanske inte värt 100 per sett avsnitt.

Hej.

Varför skall jag betala för något som inte är allmän nytta (som vägnätet - nej vänta förresten! Vägen in till mig ägs av en bonde, och betalas och sköts av oss som använder den.), som jag inte vill ha och som jag inte anser mig ha råd med?

För att annars blir det svåra straff och pålagor förstås.

Till skillnad mot importerade bidragsbedragare, våldtäktsmän, åldringsrånare, och bluffmakare.

Då är det mycket svårt att göra något, tydligen på grund av LAS enligt statsministern.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Fast det är inte dom som ror, som ror så svetten lackar...

På samma sätt som att endast polisen får ta böter så måste p-vaktbolagen kalla sina böter för "avgift" för att det ska låta lagligt . . .

Man kallar den nya medie propaganda-skatten för radio & tv-avgift så låter det mer okej !

SVT lär barnen att inte lita på det de ser och hör.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.