Skip to content

"Rättspolitiken definieras av män - en av partiernas åtta talespersoner är kvinna..."

KRÖNIKA - av Anna Wetterqvist, jurist och journalist på Dagens Juridik samt ansvarig för nätverket Legally Lady

 

Jag räknar till sju män - och en kvinna. Så ser fördelningen ut bland de åtta riksdagspartiernas rättspolitiska talespersoner när valrörelsen nu är igång på allvar. 

Frågor om lag och ordning ligger enligt opinionsinstituten på fjärde plats bland valfrågorna och alla tävlar om skärpta straff och om upprättelse för brottsoffren. Men hur ska jag som kvinna förhålla mig till denna politik som verkar vara utformad av män, för män och om män?

Efter att Veckans Juridik Valspecial satt fokus på rättspolitiken under våren känner jag mig både som jurist och kvinna allt mer främmande inför de frågor som dominerar området lag och ordning i valrörelsen.

Vänsterpartiets Linda Westerlund Snecker är den enda kvinnliga rättspolitiska talespersonen och hon propagerar kunnigt och engagerat för en feministisk rättspolitik. Hon talar om brott som ett uttryck för patriarkala strukturer och maskulinitetsförtryck och om att kvinnor känner sig mer otrygga än män.

Hon säger att drömmen är ett samhälle där kvinnor inte går med nyckeln i handen när de ska hem på kvällen eller undrar om mannen som sitter bredvid på bussen ska börja tafsa på henne.

Hon säger att kvinnor ska ha samma frihet, makt och möjlighet att forma sina liv som vad män har och att vi därför behöver jämställdhet även inom rättspolitiken. För det återspeglar att vi alla - kvinnor, män och icke binära - är lika mycket värda.

Jag håller i grunden med Linda Westerlund Snecker men jag funderar samtidigt över det faktum att en majoritet av alla brott begås av män och en majoritet av alla brottsoffer också är män. Nu handlar ju inte rättspolitik enbart om brottslighet men det är detta ämnesområdet som dominerar diskussionerna.

De övriga sju - manliga - politikerna talar huvudsakligen om längre fängelsestraff i olika varianter och om upprättelse för brottsoffren. Lösningarna handlar om allt från att höja skadestånden, ta bort den automatiska villkorliga frigivningen till att ta bort ungdomsrabatter och mängdrabatter.

Det finns också förslag om att höja minimistraffen och införa nya former av fängelsestraff som innebär att personer ska kunna sitta inne mer eller mindre hela livet.

Några vill att utländska brottslingar ska utvisas i fler fall än i dag, eller ännu hellre avtjäna straffet i sina egna hemländer. De kanske till och med borde sitta på särskilda avdelningar eller anstalter med "lägre standard" i väntan på att åka hem. Och de ska i vissa fall förlora sina svenska medborgarskap.

Hårdare hantering av unga lagöverträdare finns också på agendan. Åldern för när man är straffmyndig borde enligt vissa sänkas från 15 år till 13 år och 13-åringar ska kunna få fotboja samtidigt som straffrabatten för de som är under 21 år borde tas bort.

Någon vill att personer ska kunna portas från butiker där de har stulit och att bötesbeloppen ska tillfalla affärsägarna.

Jag sitter mitt i flödet av nyheter, förslag och utspel inom straffrättens område och jag kan inte låta bli att reflektera över det faktum att till exempel de kriminella gängen är unga killar, den organiserade brottsligheten är lite äldre killar och att de skjuter på varandra.

Samtidigt härjar till exempel manliga stöldligor från Baltikum och strippar lyxbilar och båtar på utrustning i Sverige där ägarskapet oftast är kopplat till män.

I allt detta ska den brottslighet som drabbar kvinnor också få plats. Men den brottsligheten har en helt annan karaktär. Nu pratar vi relationsvåld och sexualbrott. En brottslighet som för mitt kön är ett gigantiskt problem och som gör att jag och många andra kvinnor aktar oss för allt möjligt.

Detta påverkar vår vardag på ett högst påtagligt sätt och vår rädsla är många gånger större än de verkliga riskerna.

När en manlig bekant fick sin Porsche sönderslagen och strippad en sen natt var han mest irriterad över att det var telefonkö hos försäkringsbolaget. Men mentalt påverkade inte händelsen som sådan honom överhuvudtaget och han fortsatte med sitt vardagsliv som vanligt.

När en nära väninna råkade ut för en aggressiv stalker för ett par år sedan ändrade hon sina vardagsrutiner helt och hållet. Och hon ändrade sitt förhållningssätt till män i allmänhet. Skräcken sitter fortfarande i. Hon fick dessutom höra att det var hennes eget fel, hon hade ju ätit lunch med honom en gång.

Jag vet att jag inte täcker in hela bilden och att jag generaliserar men jag undrar verkligen om den rättspolitik som bedrivs i Sverige inför valet 2018 har någonting med alla oss som inte betecknar oss som män att göra.

Jag vägrar dock acceptera att rättspolitiken domineras och definieras av män. Fler kvinnliga talespersoner hade varit både på sin plats och en stor tillgång.

 

Imorgon, torsdag, visas det sista avsnittet i serien Veckans Juridik Valspecial. Gäster är de två före detta justitieministrarna Beatrice Ask (M) och Thomas Bodström (S) som ska utvärdera svensk rättspolitik.

Se tidigare avsnitt av Veckans Juridik Valspecial:

Centerpartiet>>
Moderaterna>>
Sverigedemokraterna>>
Miljöpartiet>>
Vänsterpartiet>>
Liberalerna>>
Socialdemokraterna>>
Kristdemokraterna>>
Professorer sågar utvecklingen av svensk rättspolitik>>

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 

 

 

 Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

5 comments

Avskaffa de juridiska könen!

I all välmening måste jag ändå ställa frågan; Är denna krönika menad att vara seriös eller är den ett skämt?

Detta är inte en särskilt konstruktiv kommentar och fråga, men det är viktigt att utröna - då det är svårt att på egen hand förstå skribentens motivation till att skriva krönikan.

Det här är något Anna Wetterqvist måste ta upp inom sitt eget parti. Det är med andra ord inget som hör hemma på Dagens Juridik. Man måste nogsamt skilja på politik och juridik.

Man kan också lätt konstatera att dagens lagar nästan uteslutande är avsedda att begränsa de antisociala beteenden som är vanliga hos män, inte de som är vanliga hos kvinnor. Kvinnor vill, som i krönikan ovan, vanligen stifta fler lagar som begränsar mäns beteenden, men inte några som begränsar kvinnors beteenden. Det är alltså knappast förvånande att större delen av dagens brott begås av män, när kvinnors motsvarande beteenden inte ses som brottsliga och inte helt sällan även uppmuntras av samhället.

Diskussionen om rädsla illustrerar också på två saker, dels en (statistisk) skillnad i beteende och omvärldsuppfattning mellan män och kvinnor och dels ett problem i uppfattning av beteenden som både samhället och rättssystemet är oförmögna att hantera vilket leder till att likhet inför lagen i praktiken sätts ur spel. Dvs att brott eller antisociala beteenden bedöms mer utifrån hur den utsatte reagerar på beteendet än utifrån själva handlingen som sådan, vilket leder till effekter som t.ex. kvinnorabatten och att kvinnors beteenden inte bedöms som brottsliga i samma utsträckning, vilket sexualbrotten, speciellt då kvinnan är i överordnad position, är ypperliga exempel på.

Mycket struntprat på en och samma gång. Om upprättelse för brottsoffren är viktig har jurist- och advokatkvinnorna redan haft chansen! Även "nämndekvinnor" och domstolschefer. Ni är redan i stor majoritet ute i domstolarna. 99,9% emellanåt. Likväl struntar ni i att gamla damer t ex inte får ersättning. När jag läser om bilskadegörelsen/stölden och stalkningen i artikeln undrar jag hur man överhuvudtaget kan jämföra dessa händelser! Den ena är egendomsinriktad. Den andra däremot personinriktad. Jämförelsen haltar. Det är oftast kvinnor, kommunala trafikingenjörer, som tar bort parkeringsplatser och tar bort parkering med mynt och kort. Datatelefon ska det vara. Tillgänglighet noll för seniora damer. Det är inte sällan kvinnliga bankchefer som medverkar till kontantlösa kontor och stängningar. Inte en enda "patriarkal struktur" så lång ögat når! Lägg av med struntpratet. Lägg av med dessa svepande beskyllningar mot män. Legally blonde. Filmen alltså :)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.