Skip to content

Poliser i hela landet beväpnas med automatvapen - ska snabbt kunna bekämpa terrorism

"Polisen kommer att ha större uthållighet", säger polisintendenten Jonas Hysing som är chef för Polismyndighetens nationella taktiska råd. Foto: Maja Suslin/TT och Janerik Henriksson/TT

Poliser i yttre tjänst ska förses med så kallade ”Först-på-plats-paket" som innehåller hjälmar, extra skyddvästar - och förstärkningsvapen. Utrustningen ska öka polisens förmåga att hantera bland annat terrorattentat snabbt. 

 

För att öka Polismyndighetens förmåga att hantera terrorattentat och annan grov våldsbrottslighet så förses nu poliser i yttre tjänst med så kallade ”Först på plats-paket”, FPP. De första paketen distribueras nu i vår.

- Med förstärkningsvapnet kommer polisen att kunna möta en farlig gärningsman från längre avstånd och med större precision än med det primära vapnet, säger Jonas Hysing som är chef för polisens nationella taktiska råd.

- Polisen kommer att ha större uthållighet och förmåga att bekämpa pågående dödligt våld och terroristbrott.

Varje utrustningspaket består av bland annat förstärkningsvapen, en förstärkningsväst, en förstärkt hjälm och ett sjukvårdspaket.

På sikt kommer poliser i yttre tjänst i hela landet att ha tillgång till "Först på plats-paket".

- Det är en av de satsningar polisen genomför för att öka förmågan vid händelser där grovt våld förekommer, säger Jonas Hysing.

 

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


 

 

 

  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

15 comments

Förhoppningsvis så köps det in utrustning så det räcker till alla poliser i yttre tjänst vid varje givet tillfälle.

En steg framåt men mycket mer finns att göra. "Som förstärkningsvapen använder polisen i Sverige den tyska kulsprutepistolen Heckler & Koch MP5." (Wikipedia) Även om det är lättare att rikta en kulsprutepistol och pipan är längre så torde det vara samma ammunition som i handeldvapnet, 9 x 19 mm Parabellum (militär beteckning 9 mm/m39) vilket sätter gräns för skottvidden. Den svenska försvarsmakten använder sedan fyrtiotalet år 5,56 × 45 mm från att tidigare använt 7,62 × 51 mm för skyttesoldater och liknande och just 9 x 19 mm Parabellum för viss annan (läs ickestridande) personal.

Den som såg Camilla Kvartoft besöka polisen i finländska Tornedalen i "Veckans brott" vet att det finns betydligt mer att göra. Den finskländska polismannen i inslaget åkte omkring i en polisbuss som var både utryckningsfordon, kontor, vapenkassun och arrest. Dessutom har den finländska polismannen samma information som regionledningscentralen och vet därför var han eller hon har närmaste kollega.

På 40-talet använde försvarsmakten 6,5x55
På 60-talet infördes Nato-standarden 7,62x51
På 80-talet infördes nya Nato-standarden 5,56x45 (parallellt med 7,62x51 som är kvar än)
Under kommande 20-tal kommer nog en ny 6,5 att införas efter att Nato byter, detta då de upptäckt att rådjurskalibern 5,56x45 inte fungerar så bra i krig.
Så kanske lika bra att polisen hoppar direkt till ak6 om de ska skaffa sig militära vapen. Polisen har förövrigt redan automatkarbiner i 5,56x45.

Polisen använder inte samma 9x19 som försvarsmakten. Polisen använder en jaktammunition som är förbjuden i krig.

Frågan är dock vad syftet är. Poliser i gemen ska väl inte utrustas för krigssituationer? En k-pist är utmärkt på de avstånd och med de situationer som polisen förväntar sig. Sedan skaffade de ju jaktammunition för att minska genomslaget.

Den som genomgått militär grundutbildning av rätt slag och tillräcklig längd vet att det militärekonomiska syftet är inte att döda fienden utan att försätta honom ur stridbart skick på sådant vis så att han antingen binder upp sjukvårdsreformer eller orsakar moraliska dilemman. Den som skjutit med Kpist m/45B vet också att anslagsenergin för m/39B är föga imponerande. Det finns berättelser att eld från en Kpist m/45B/m/39B kunde stoppas av läderrock på lite avstånd. Men det militära syftet med automateld är inte primärt att slå ut fienden utan att hålla ner den så att egen trupp kan avancera.

Skottvidden för en Kpist är något längre än för en pistol med samma ammunition och träffsäkerheten högre på grund av skillnad i anläggning. Dock skulle den svenska polisen befinna sig i underläge mot kriminella gäng som använder AK47 (eventuellt AK74). Att då behöva invänta de få specialiserade grupper som utrustats med automatkarbin kommer att visa sig överstiget.

NOA har identifierat 55 "no-go-zoner" där räddningstjänst och ambulans inte åker in utan poliseskort. Om inte det är krigsliknande situation så kommer det snart att bli det.

Även polisen ska ha som syfte att försätta ur stridbar skick.

Man skjuter inte direkt nedhållande eld med k-pist.
Anslagsenergin på 100 m med m39b är ungefär som 5,56 på 300 meter. Ingen lädertock ger något märkbart skydd.

Skillnaden i precission mellan k-pist och pistol är enorm. Man kan på en vecka lära vilken finnig 18-åring som helst att träffa en kvartsfigur på 100 meter med varje skott med k-pist. En duktig pistolskott träffar en kvadratmeter med de flesta skotten på det avståndet.
Busar med automatkarbiner har svårigheter att träffa på 4-5 meter.

Det är inte det minsta krigsliknande.

Kul att se någon snacka så mycket om något han inte vet ett skit om.

Hur som helst. Lär dig skriva, så att det inte ser ut som om det är en 7-åring som skriver dina kommentarer.
”Perfekt svenska”... HA HA HA HA HA... (Och eftersom du inte lär fatta det själv: lädertock, precission, o.s.v.)

Inget i sak som vanligt.

Detta är bortkastade pengar!

Vad ska polisen göra med automatvapen i detta närmast utopialiknande land som det nya Sverige är?

Vi har ju ALDRIG varit tryggare!
Det säger ju i alla fall experter på området som Malena Ernman, Magnus Betnér, samt Filip och Fredrik.

En berättigad fråga är vad polisen kan göra med den föreslagna vapenarsenalen när självmordsbombaren redan skridit till verket eller den tidsinställda bomben detonerat. För det kan väl inte vara meningen att man ska skjuta om man misstänker att det finns ett "ruttet ägg i korgen " ?

Din fråga kommer inte att besvaras av de som vet eftersom polisens taktiska planer inte är offentliga. Det brukar dock inte hindra vissa från att fabulera.

Vad skulle "polisens taktiska planer" vara för något?

På tal om vapen - bör inte Polisen även kunna använda gummikulor i vissa situationen?

Mmmm. Det nya sverige innebär definitivt nya utmaningar.

Kanske borde vi eftetsträva bättre relation med Israel? Om inte annat kan de nog lära oss ett och annat om hur man hanterar terrorism.

Känns onödigt att uppfinna hjulet när andra redan varit med om den verklighet vi nu ställs inför.

Eller Palestina. De har ju redan varit med om att massinvandrare med främmande religion tar över deras land.

Iofs. Palestina är nog bättre som varnande exempel. Det har ju inte gått särskilt bra för dem.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.