Skip to content

Polisen satsar på civila förundersökningsledare - och det behövs fler jurister

Gunnar Jakobsson och Bengt-Åke Malm är kursansvariga när polisen satsar på civila förundersökningsledare. Foto: Privat

Civila förundersökningsledare har funnits på den politiska agendan sedan 2016 men först i år har Polismyndigheten lyckats sätta ihop en juridisk utbildning för de intresserade. Nu efterlyser de kursansvariga fler jurister som vill djupdyka i rättegångsbalkens regler och som på allvar kan konkurrera med poliserna om tjänsterna.

 

För två år sedan togs kravet på polisutbildning bort för de som skulle arbeta som förundersökningsledare men det är först i år som Polismyndigheten har lyckats inrätta den obligatoriska baskursen i juridik.

Utbildningen ska leda civila utredare vidare till den nationella utbildningen för förundersökningsledare - där de kan konkurrera med poliser om utbildningsplatserna.

Första kursen
24 personer går för närvarande kursen som leds av de nyligen pensionerade poliserna Bengt-Åke Malm, tidigare polisintendent, och Gunnar Jakobsson, tidigare kriminalkommissarie.

Kursen är den första som ges och samtliga deltagare har redan hunnit arbeta som civila utredare i minst två år. De har skiftande bakggrund och alla har inte akademisk utbildning. Flera är dock statsvetare, beteendevetare och socionomer men där finns även en kriminolog och en jurist. 

- Vi skulle vilja ha fler jurister på utbildningen. De tror kanske inte att de behöver gå denna kursen men jag kan garantera att de blir specialister på de regler i rättegångsbalken som rör förundersökning och den utbildningen får de inte på juristprogrammet, säger Bengt-Åke Malm.

Kritik från Polisförbundet
Planerna på civila förundersökningsledare fick tidigt kritik från Polisförbundet som bland annat kallade det "yrkesrollsröra" och hävdade att det hotade rättssäkerheten och att ledningen "försökte kamouflera systemfel".

Förslaget röstades dock igenom i riksdagen och förändringen skulle vara fullt genomförd inom två år.

Hellre kompetens än "polistänk"
Vårens avstamp med de 24 deltagarna öppnar nya möjligheter och Bengt-Åke Malm framhåller att det är viktigare med kompetens än det som internt brukar kallas för "polistänk".

Han pekar på att polisens personal måste ha rättslig kompetens för att kunna driva förundersökningar tillsammans med åklagarna.

- Jag vet egentligen inte vad som menas med "polistänk". Om det innebär att man ska ha arbetat ute i ingripandeverksamheten så anser jag inte att det är nödvändigt.

- För att bli en duktig förundersökningsledare är det andra kompetenser som behövs. Det handlar både om effektivitet och rättssäkerhet och det är verkligen viktigt att man behärskar det juridiska regelverket som gäller tvångsmedel och annat.

Ska förbättra resultaten
Polismyndigheten har sedan ett par år storsatsat på civila utredare för att klara sitt uppdrag och nu tar man alltså steget vidare även när det gäller civila förundersökningsledare.

Satsningen ingår i myndighetens åtgärder för "ökad operativ förmåga, förbättrade verksamhetsresultat och bättre arbetsmiljö".

Nästa utbildningstillfälle blir i januari nästa år.

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt