Skip to content

Omtvistade grundlagsändringar klubbade - påverkar tryck- och yttrandefriheten

Foto: DJ

Regeringens omtvistade ändringar av mediagrundlagarna har nu klubbats av riksdagen - i en första omröstning. Det innebär att utgivaransvaret för webbartiklar kan begränsas och att man kommer att kunna förbjuda sökbara databaser om människors etniska ursprung eller politiska åsikter.

 

Ändringarna gäller bland annat tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och beror på att lagstiftningen enligt riksdagen behöver anpassas till den allt större spridningen information på nätet. 

Mediegrundlagskommitténs betänkande lämnades till regeringen hösten 2016 och propositionen lämnades till riksdagen i december förra året.

Eftersom det handlar om ändringar i grundlagar fattar riksdagen beslut två gånger med riksdagsval emellan och dagens omröstning är alltså den första.

De ändrade reglerna föreslås börja gälla vid årskiftet.

Förbud mot känsliga uppgifter
Riksdagen har sagt ja till att det ska bli möjligt att i vanlig lag införa förbud för söktjänster som innehåller vissa känsliga personuppgifter "om de finns tillgängliga på ett sätt som innebär stora risker för att privatpersoners personliga integritet skadas".

Det kan till exempel handla om uppgifter om etniskt ursprung eller politiska åsikter.

Riksdagen har även sagt ja till ändringar som gäller grundlagsskyddet för publicering på internet.

Det innebär bland annat att ansvarig utgivare inte kan hållas ansvarig för material på webben som är äldre än ett år. Det kan till exempel gälla en dagstidnings webbplats och har kallats för "arvssynden" - alltså att en ny ansvarig utgivare ska behöva ansvara för det som hens företrädare ursprungligen lät publicera.

Flera av de övriga förslagen handlar om språk, struktur och samordning och är menade att göra grundlagarna "mer lättillgängliga och lättare att använda".

Inget stopp för databaser om brott
Kritiken har dock varit hård och regeringen har inte fått igenom förslaget om att förbjuda databaser som innehåller personuppgifter om att privatpersoner har begått brott eller förekommer i fällande domar eller har suttit anhållna eller häktade.

Istället kräver riksdagen att detta ska utredas särskilt igen.

Kritiken har också handlat om att staten inte ska avgöra vilka medier som är seriösa eller oseriösa och att inskränkningarna riskerar att förstärka obalansen mellan traditionella medier och övriga aktörer.

Kritikerna har därutöver varnat för att förbudet mot att lägga ut känsliga uppgifter kommer att följas av ytterligare inskränkningar.

 

Läs KU:s betänkade här >>

 


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

6 comments

"man kommer att kunna förbjuda sökbara databaser"

Vilken eller vilka är 'man' som kan komma att förbjuda vilka databaser? Vad innebär 'att kunna'?

Är det samma krafter som ligger bakom lagen om hets mot folkgrupp.

Ja, det är Sveriges riksdag som är "denna kraft" och stiftar lagar i Sverige. Det gäller även bestämmelserna i brottsbalken.

”förbjuda sökbara databaser” vilket är helt tvärtemot artikel 19 i FNs deklaration om mänskliga rättigheter.

Men. Vi lever ju redan i ett land med åsiktsförtryck. Om jag säger eller skriver vad jag tycker om vissa religioner eller vissa sexuella läggningar så hamnar jag i fängelse.

Otroligt!

En oerhört obehaglig och farlig utveckling som pågår i västvärlden. Åsikts- och yttrandefrihet är antingen total eller begränsad.

Den som inte vill ha denna utveckling får helt enkelt lite rätt på vilket eller vilka politiska partier som motsätter sig den och se till att de andra hamnar i minoritet i höstens val.

Mycket bra sammanfattat. Antingen har ett land yttrandefrihet eller inte. Politisk läggning eller åsikt skall inte ha någon betydelse. Jag vill påminna alla personer som finner den ena eller den andra anledningen att inskränka yttrandefriheten om Voltaire. Ett fritt och öppet samhälle handlar inte om att varje person skall tycka om eller hålla med vad varje annan medborgare uttrycker. Det handlar om att varje människa skall ha rätten att just uttrycka sig. Människor som befinner sig på vänsterkanten, och vissa som befolkar högerkanten, bör ställa sig frågan varför världens människor, flyktingar eller ej, söker sig till västvärlden... Svaret stavas rättssamhälle och yttrandefrihet. I samma stund ett samhälle begränsar yttrandefriheten har den förseglat sitt eget öde. Till och med Ayatollah Khamenei i Iran erkänner yttrandefrihetens värde för ett samhälle. Jag trodde ärligen aldrig att jag skulle höra detta från en teokratisk ledare i Mellanöstern.

Att ens personuppgifter finns tillgängliga på minst 90 hemsidor online, utan att man kan ta bort dom, är helt enkelt ett brott mot dom grundläggande mänskliga rättigheterna.
Har man inte som individ givit sitt tillstånd, så ska det inte ligga ute på nätet och då öka risken för ID kapningar och andra brott.
Sverige verkar vara unikt med denna idioti. Skatteverket skickar ut utgivningsbevis till vemsomhelst, och ett kryphål i lagen utnyttjas. Skatteverket/SPAR, säljer t ex ut allas personuppgifter till företag utan att man vet om det. Fint land vårt lilla skit Sverige.
I EU, och andra länder så är dom normala och skyddar personuppgifter.
Jag berättar i detalj om allt detta, och mer av allt som suger i Sverige, till folk som funderar på att flytta hit, och dom ändrar sig direkt. Jag förstår dom. Det är bättre att bespara dom från att bli besvikna. Över 900 företag har ett sk utgivningsbevis, och ID kapningar bara ökar för varje år, samma sak med bilstölder, inbrott, stalking, våldtäkter, mord. Man borde vakna upp i Sverige, skydda sina medborgare, och inte vara så jävla naiv och korkad.
IT skandalen, flyktingskandalen, det är bara två exempel på svensk idioti.
Landet håller för helvete på att falla sönder, men ingen verkar fan bry sig. Våra politiker är oerfarna, inkompetenta, giriga.
Det är pinsamt så in i helvete att så mycket är så dåligt i landet.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.