Skip to content

"Moderna auktoritära ledares sätt att styra" - statsvetare varnar för parallella maktstrukturer

Turkiets president Erdogan är ett exempel på en "modern auktoritär ledare". Foto: Henrik Montgomery/TT och Presidential Press Service/Pool/AP/TT

Den nya tidens auktoritära ledare bygger sin makt på korruption genom att tillsätta eftertraktade statliga tjänster med lojala partianhängare. Statsvetaren Paul Levin varnar nu för hur demokratiska val ger legitimitet att bygga upp "parallella maktstrukturer".

 

Den nya tidens auktoritära stat och dess ledare är varken en diktatur eller en demokrati.

Statsvetaren Paul Levin skriver på DN Debatt om korruption som ett sätt att styra, som varnande exempel lyfter han bland annat fram Turkiet och skriver att landet "i dag knappast förtjänar att kallas demokratiskt.

"Vinner" allmänna val
Paul Levin är doktor i internationella relationer och föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Han pekar på länder som Turkiet, Ryssland, Ungern och Polen där styrelseskicken allt mer kommit att likna diktaturer men där den nya tidens moderna auktoritära ledare ser till att få sin legitimitet genom att "vinna" allmänna val.

Valen är dock inte inte rättvisa, skriver Paul Levin och pekar på att "regimen begränsar oppositionens möjligheter att organisera sig, utnyttjar statens alla resurser i valkampanjen och manipulerar valsystemet".

Kontrollera rättsstaten
Men det är nästa steg i maktprocessen som Levin verkligen varnar för - när korruptionen inte längre handlar om att bara berika sig själv och sina vänner utan om att kontrollera näringslivet och rättsstaten.

"Statlig egendom och mark säljs till lojala oligarker, statliga kontrakt ges inte till det bästa budet utan till den som bakom lyckta dörrar lovar att gå regimens väg, och åtråvärda tjänster inom stat och lokalförvaltning ges till de mest trogna, inte de mest kompetenta", skriver Levin.

"Parallella maktstrukturer"
Han varnar för att regimens ledare på detta sätt bygger upp "parallella maktstrukturer vid sidan av och inom de formella institutionerna". 

"Med dessa kan han utöva närmast total personlig makt över de tunga samhällsinstitutionerna som näringslivet, rättsväsendet och statsapparaten i stort samt medierna samtidigt som de upprätthåller en fasad av oberoende och demokratiska institutioner", skriver Levin.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt