Skip to content

Miljonskadestånd för död travhäst - skenade och fick stålgrind i bröstet

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT (Hästarna på bilden har inget med texten att göra)

Tävlingsarrangören ska betala 1,1 miljoner kronor i skadestånd efter att en högt rankad travhäst omkommit vid en tävling på Romme travbana i juni 2015. Svea hovrätt konstaterar att arrangören brustit i aktsamhet och att funktionärerna varit vårdslösa.

 

Olyckan inträffade i samband med starten till det tolfte loppet på Dalatravet i Romme i juni 2015. Den treåriga hingsten Delvinator skulle vända upp bakom startbilen men stegrade sig så att kusken föll ur sulkyn. Hästen började sedan skengaloppera ”i "bakvarv”" på travbanan med sulkyn efter sig.

Arrangörens personal öppnade genast en stallgrind för att de andra ekipagen skulle kunna lämna travbanan där hästen skenade. Grinden stängdes dock inte helt och den skenande hästen forcerade den och försökte ta sig in på stallbacken efter de andra ekipagen.

Utredningen visade att hästen skadades svårt efter att ha fått gaveln på stålgrinden i bröstet, blivit hängande över grinden och kort därefter fallit ihop och avlidit.

Slet förgäves i grinden
Ägarna krävde ersättning av arrangören och två funktionärer vittnade i Falu tingsrätt om hur de släppt av de andra ekipagen från banan – något som enligt travsportens säkerhetsregler får ske när det kan göras ”på ett säkert sätt”.

Enligt funktionärerna var den skenande hästen cirka 80 meter bort när grinden skulle stängas men inte gick igen ordentligt. De båda funktionärerna slet förgäves i grinden innan de var tvungna att kasta sig undan för att inte själva träffas av den skenande hästen. 

Att hästen sprungit mot grinden berodde sannolikt på flockbeteende då hästen hade velat följa efter de andra hästarna in på stallbacken.

Kunde inte gjort annorlunda
Tingsrätten konstaterade att de travekipage som funnits på banan skulle ha riskerat att rammas av den skenande hästen om de inte fått lämna banan via den öppna grinden. Funktionärerna kunde därför enligt tingsrätten ”knappast ha handlat annorlunda”.

Det ansågs heller inte bevisat att någon försumlighet låg bakom att den elektriska grinden inte hade stängts helt. Ägarnas skadeståndstalan ogillades därför.

"Chansartat" och vårdslöst
Men hovrätten gör en annan bedömning och ålägger nu tävlingsarrangören att betala 1,1 miljoner kronor i skadestånd till hästens ägare.

Den kommersiella verksamheten på travbanan medför enligt hovrätten höga aktsamhetskrav och ekipage får enligt hovrätten inte tas av banan när de är inom synhåll från en skenande häst.

"”Utsläppet"” borde enligt hovrätten också ha skett ”avsevärt mycket tidigare” och funktionärernas beslut att öppna grinden framstår som ”"chansartat"”. Vårdslösheten på arrangörens sida gör att man ska ersätta hästens värde, slår hovrätten fast.

 

  • Alt-texten
    Isak Bellman

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt