Skip to content

Mest skuldsatta får minst tid - kommunerna misslyckas med att hjälpa invånarna

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kommunerna lyckas inte med sitt uppdrag att hjälpa skuldsatta. Det visar en ny studie från Konsumentverket som slår fast att de kommuner med minst skuldsatta erbjuder mer tid än de kommuner med mest skuldsatta.

 

- Om den rådgivningstid som erbjuds är tillräcklig avgörs självklart av antalet invånare i kommunen och i synnerhet hur många av dem som har behov av stöd, säger Konsumentverkets utredare Helena Olofsson som är ansvarig för den årliga kartläggningen av den kommunala budget- och skuldrådgivningen.

- I snitt lägger kommunerna bara fyra minuter per år och invånare (över 18 år) på budget- och skuldrådgivning men siffran varierar stor mellan kommunerna. 

Ett uttalat ansvar
Konsumentverket har undersökt hur landets kommuner lyckas med sitt uppdrag att hjälpa människor som har problem med att betala sina skulder.

Trots att kommunerna har ett uttalat ansvar för att hjälpa skuldsatta visar studien att kommunernas resurser för budget- och skuldrådgivning inte är anpassade efter antalet skuldsatta hos Kronofogden.

4,1 procent hade skulder
Detta leder till en ojämn servicenivå då kommuner med låg andel skuldsatta hos Kronofogden erbjuder mer tid för budget- och skuldrådgivning samtidigt som de med hög andel skuldsatta inte satsar lika mycket på servicen.

Konsumentverket har kommit fram till resultatet genom att dela kommunernas totala tid för budget- och skuldrådgivning med de 4,1 procent av landets invånare som är 18 år eller äldre som vid årsskiftet 2017/2018 hade skuld hos Kronofogden.

97 minuter
Genom att göra beräkningen kom man fram till att det fanns utrymme för 97 minuter budget- och skuldrådgivning per skuldsatt i snitt.

Trots detta nådde endast ett fåtal kommuner med hög andel skuldsatta upp till snitt-tiden för riket, medan kommuner med låg andel skuldsatta erbjuder mer tid än snittet.

 

 

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

  • Tom Perski

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt