Skip to content

Mer "här och nu" och mindre politiska policykrig - polisforskare om poliskrisen

Gärna fler poliser men det löser inte poliskrisen. Det anser professor emeritus i rättsvetenskap, Bo Wennström, som har forskat i polisfrågor. Han efterfrågar satsningar ”här och nu” istället för ”överdrivna policykrig”.


Se hela Veckans Juridik Valspecial med Wennström och Tham

- Jag är glad att man erkänt poliskrisen. Sedan har man kommit till ett läge att man formulerar politik av det hela. Som vanligt formuleras politik ofta i policytermer. Öka något, förbättra något och ibland sätter man siffror på det. Målen är ofta väldigt långt fram i tiden, säger Bo Wennström i senaste avsnittet av Veckans Juridik Valspecial.

Inget av partierna har presenterat en politik som kan ge snabbare effekt, anser Bo Wennström.

- Det börjar uppstå ett dilemma med "här och nu". Det finns många problem som man inte kan lösa genom att man väntar på att utbilda nya poliser. Det kommer ta fyra, fem år innan dessa nya poliser är varma i kläderna.

Hur ser du på att polisen plötsligt seglat upp som en högintressant politisk fråga?

- Jag blev ju lite förvånad, det har ju inte hänt förut att polisfrågan blivit så stor. Men tack vare att alla politiska partierna nu pratar om det så undrar jag om man inte nöter ner engagemanget och dessa överdrivna policykrig som pågår. 

 

Se Veckans Juridiks utfrågning av partierna

Centerpartiet>>
Moderaterna>>
Sverigedemokraterna>>
Miljöpartiet>>
Vänsterpartiet>>
Liberalerna>>
Socialdemokraterna>>
Kristdemokraterna>>

 

 


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt