Skip to content

"Många har väldigt dålig förståelse för advokatens roll" - Johan Eriksson efter terrorrättegången

"Advokaternas advokat" Johan Eriksson är den terroråtalade Rakhmat Akilovs offentliga försvarare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

För sjätte året i rad röstas Johan Eriksson fram som den försvarare advokaterna själva skulle anlita. För den breda allmänheten blev han under året känd som Rakhmat Kilovs försvarare.

 

Mer än var fjärde svarande - 27 procent - av de advokater som deltog i undersökningen Advokaternas advokat som arrangeras av dagens Juridiks systerpublikation Legallay Yours svarade att de skulle anlita Johan Eriksson om de själva behövde en försvarsadvokat.

Det var sjätte året i rad som Johan Eriksson röstades fram till utmärkelsen.

- Det är lustigt, men jag blir gladare för varje gång”, säger Johan Eriksson.

- Jag känner av pressen. Jag vill leva upp till det här förtroendet. Fortsätta på samma sätt och försöka vara så noggrann som möjligt, och göra så gott jag kan. Jag vill inte fasta i någon bedräglig känsla av erfarenhet, utan gno på. Så jag blev väldigt glad.

Det senaste året har varit annorlunda för Johan Eriksson. Terrorrättegången mot Rakhmat Akilov, som erkänt dådet på Drottninggatan i Stockholm, har tagit största delen av hans tid.

- Under inledningsskedet tog det extremt mycket tid. Sedan följde en period där det mer påminde om hur mål är vanligtvis, men efter att åtal hade väckts blev det åter extremt intensivt.

- Jag har hela tiden ägnat mycket tankar åt det. Det kanske också beror på att journalister har ringt mig varenda dag sedan jag åtog mig det här. Så brukar det inte vara.

Från det att rättegången inleddes i februari har Johan Eriksson arbetat mer än heltid med bara detta mål.

- Det är annorlunda, vi är vana vid att springa från det ena till det andra. Då är det spännande att under en period jobba helt annorlunda, och slippa vara så splittrad. Men nu börjar jag känna att det ska bli kul att göra något annat.

Vad har du lärt dig av Akilov-målet?

 - Massor! Framför allt har jag lärt mig mer om att hantera stora mål. Det är som att baxa en oceanångare. Jag trodde att man kunde en del om det, men man lär sig något nytt hela tiden.

- En lärdom är att många har väldigt dålig förståelse för advokaters yrkesroll. Periodvis har det haglat in trista tillmälen om mig och mitt jobb på ett sätt som jag aldrig sett förut. Så fort jag inte säger ja till allt som åklagaren tycker så blir folk förbannade. Det är en tråkig insikt.

Hur har du hanterat det här?

 - Folk tycks tro att man bara måste syssla med mål där man bara sympatiserar med sin klient, eller till om med d eras gärning. Så varje gång jag fått chansen har jag försökt förklara vad vi advokater faktiskt sysslar med.

Har du någonsin ångrat att du åtog dig uppdraget?

 - Nej, det har jag inte. Jag känner mig oerhört glad och ödmjuk över att ha fått förmånen att delta i en sådan process. Det är ett krävande mål. I någon mening är det också ett förtroendeuppdrag.

 

Läs en längre intervju med Johan Eriksson i Legally Yours.

 

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


Peter Johansson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt