Skip to content

Lagstiftning hindrar spårning av larmsamtal - PTS säger nej och väntar på EU-direktiv

Foto: Pontus Lundahl/TT och Tomas Oneborg/TT

Enligt SOS Alarm tror nästan hälften av svenskarna att man kan se adressen varifrån larmsamtalen kommer. Trots att tekniken finns och skulle kunna rädda liv säger dock Post- och telestyrelsen säger nej till att spåra larmsamtal. Orsaken är den personliga integriteten.

 

Enligt en undersökning som SOS Alarm har låtit genomföra tror nästan hälften av svenskarna att SOS Alarm automatiskt kan se exakt varifrån larmsamtalet kommer. Men trots att tekniken finns får den inte användas eftersom den anses vara olaglig. Det rapporterar Dagens Nyheter

Enligt Post- och telestyrelsen (PTS) strider användningen av tekniken mot lagen om elektronisk kommunikation eftersom det kan betraktas som ett intrång i den personliga integriteten. DN skriver att det enligt PTS krävs ett personligt godkännande för att få genomföra en positionering via en mobiloperatör.

Väntar på EU-direktiv
Beskedet till DN från PTS är att man avvaktar ett EU-direktiv i frågan - det så kallade European Electronic Communication Code. Direktivet kommer att kunna läggas till grund för att ändra den svenska lagstiftningen men enligt DN kan detta dröja till år 2020.

Enligt SOS Alarm skulle tekniken skulle kunna rädda liv genom att fastställa exakt var en nödställd eller skadad person befinner sig. Nio av tio svenskar anser också att det vore bra med en sådan möjlighet, enligt den undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av SOS Alarm.

Används i andra EU-länder
SOS Alarm säger till DN att man flera gånger har vänt sig till PTS för att de ska tolka befintlig lagstiftning på ett sätt så att det blir möjligt även i Sverige med mer exakt positionering men PTS har hittills sagt nej.

Enligt DN används tekniken i andra EU-länder som till exempel Storbritannien, Estland, Litauen, Slovenien, Österrike, Island, Belgien, Irland och Finland men alltså inte i Sverige.

DN uppger att SOS Alarm delvis använder sig av tekniken genom att man kan skicka en webblänk som personen kan klicka på för att samtalet ska kunna spåras geografiskt, under förutsättning att personen är i stånd att göra detta.

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 


  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt