Skip to content

Hot från allmänheten har blivit vardag för jurister - ny undersökning från Jusek

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inom Sveriges Domstolar, Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten har upp till var tredje medarbetare utsatts för hot eller våld de senaste två åren. Det visar en ny undersökning från fackförbundet Jusek.

 

I genomsnitt har var tredje myndighetsanställd Jusekmedlem utsatts för hot eller våld de senaste två åren. Det visar en ny rapport från Jusek.

Värst är situationen på Kronofogdemyndigheten och Migrationsverket där nästan sex av tio har utsatts för hot, våld eller annan "otillbörlig påverkan".

Utsatta jurister
Men inom domstolsväsendet och Åklagarmyndigheten rapporterar Jusek-medlemmarna ungefär samma utsatthet som tidigare - en knapp fjärdedel inom domstolarna och en knapp tredjedel inom Åklagarmyndigheten.

Inom domstolsväsendet uppger dock 29 procent att de aldrig känner sig otrygga, motsvarande siffra inom Åklagarmyndigheten är 19 procent.  

Hos polisanställda uppger en dryg fjärdedel att de utsatts för hot eller våld.

- Hot mot myndighetsanställda drabbar inte bara individen - det är också ett demokratiproblem, säger Sofia Larsen, ordförande för Jusek.

Hot vanligast
Fackförbundet Jusek har sedan år 2009 undersökt förekomsten av hot, våld och trakasserier mot medlemmar som arbetar inom rättsväsendet.

I årets undersökning finns också myndigheter utanför rättsväsendet med.

Hot är fortfarande de vanligaste formen av otillåten påverkan följt av trakasserier, mutförsök, skadegörelse och våld som dock drabbar endast ett fåtal.

Ytterst få incidenter sker på väg till och från arbetet eller hemma och andelen som polisanmäls är fortfarande låg och endast 25 procent svarade att de anmält incidenten till arbetsgivaren.

Överväger att sluta
När det gäller arbetsgivarens åtgärder svarar 42 procent inom domstolsväsendet att de inte vet om arbetsgivaren har gjort något förebyggande.

Överlag ser man också att inom flera myndigheter överväger personer att sluta på grund av incidenterna. 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 

  • Anna Wetterqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

4 comments

”Hot från allmänheten...” Man kanske kunde precisera detta lite.
Ytterligare en faktor i det nya Sverige.
Skolinspektörer som måste låsa in sig i lärarrummet vid inspektion av låg-/mellanstadieskola.
Socialtjänstkontor som måste stänga/ flytta.
Bibliotek som måste stänga/anlita väktare.
Idrottshallar som måste stänga/anlita väktare.
Akutmottagningar som måste stänga/anlita väktare, och där dom anställda inte längre kan ha namnbrickor.

Ta bladet från munnen, och säg vad allt detta beror på. Vad är det för röd tråd.
Men det är säkert som ni säger. Det har alltid sett ut så här, och vi har aldrig varit tryggare...

"från allmänheten". Och vad i hela friden menar man med "allmänheten"?
Är det till skillnad från "överheten"?

"Hot från allmänheten" Vad i h-vete är det för infallsvinkel? Att människor blir grymt frustrerade i sina "kontakter" med handläggare vid olika myndigheter är fullt förståeligt. Det första är att det går knappt att komma fram till myndigheterna, än mindre kan man få fatt på någon som har ansvar för något, den ena hänvisar till den andra o s v. Skulle man mot förmodan få sitta ned med en ansvarig i någon typ av ärende och då uttrycka sin åsikt om att ett beslut kan vara fel så vänder "byråkraten" detta mot den hjälpsökande och börjar påstå att byråkraten/handläggaren känner sig hotad.
Ett genomgående mönster är att våra myndigheter och som arbetar där distanserat sig från "allmänheten". Ett lysande exempel på detta är att Skatteverket har tagit bort alla sina brevlådor. Av "säkerhetsskäl" eller som det står att läsa på skatteverkets hemsida "Brevlådorna utgör en säkerhetsrisk, då bland annat brandfarligt material kan stoppas ner. Det finns även risk för att viktiga handlingar skadas om brevlådorna utsätts för sabotage." I och med att de har tagit bort brevlådorna så åker tre andra myndigheter med på köpet nämligen Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten då de har gemensamma servicekontor. När myndigheterna och de som arbetar där själva distanserar sig från "allmänheten" på det sättet skapas en frustration som vi inte sett slutet på.
En annan intressant aspekt i det hela är att det skapas en tystnadskultur, som myndighetspersonerna bidrar mycket starkt till genom att de inte tål att höra kritik, vilken har sin bakgrund i att de få människor som visar civilkurage ofta själva åker dit för att den förfördelade känner sig kränkt av att ha blivit tillsagd att hålla käften, exempelvis på ett bibliotek. För övrigt är det numer allt för många inkompetenta och imbecilla som arbetar inom våra myndigheter. Skulle du drista dig till att fråga vilken regel som byråkraten/handläggaren stödjer sig på i ett beslut, så får du inget svar trots att byråkraten/handläggaren faktiskt är skyldig att ge ett svar på en såda fråga. För den kunskapen har nämligen INTE byråkraten/handläggaren, utan de måste fråga någon chef inom myndigheten (eller någon inom myndigheten som kan antas ha kompetens eller inte är alltför imbecill) och då blir det besvärligt för byråkraten/handläggaren, som tror att arbeta på "servicekontor" innebär att dela ut lite blanketter mellan 09.00-16.30.
Nä nä, vad byråkraterna måste göra är att skaffa sig kompetens, skärpa sig och vara mer tillmötesgående. Inte säga att de känner sig hotade varje gång någon blir heligt förbannad.

Myndigheterna är politikernas förlängda arm. Så om nu "allmänheten" blir allt mindre nöjd, ja rent av upprörd eller kanske förbannad på myndigheterna som ju bara skall verkställa politiska beslut kanske orsaken till all denna missämja står att finna inom politiken. Vilket från mitt perspektiv inte skulle vara så himla konstigt då jag avfärdade våra fina politiker som ej sanningsenliga redan som en ung man. Det har inte heller blivit bättre sedan dess. Snarare allt sämre. Men tiden rullar ju på och man måste försöka leva sitt liv ändå. Alldeles oavsett vad maktens spelare och deras vänner hittar på. Men trist är det. Anser då jag iaf. :)

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.