Skip to content

Hon vill se fler kvinnliga brottmålsadvokater - men har blivit mindre optimistisk

Advokaten Ulrika Borg är den kvinna som placerar sig högst på listan över vilka försvarare kollegorna själv helst skulle anlita. Hon hamnar på femte plats. ”Det känns inte som om kvinnliga jurister ser att de har möjlighet att jobba som försvarare”, säger hon i en intervju med Dagens Juridiks systerpublikation Legally yours.

 

När Legally yours intervjuade advokaten Ulrika Borg för två år sedan konstaterade hon att hon ”verkade inom ett ganska konservativt skrå - som inte förändrats i takt med övriga samhället". Hon pekade på att klienterna ibland var mer moderna än vad deras advokater var

Inte mycket verkar ha hänt sedan dess.

- Jag tror att jag blivit mindre optimistisk, säger hon nu och menar att hon själv har arbetat så länge att de här frågorna inte spelar någon roll längre.

- Men jag tänker framförallt på de nya advokatkollegorna. Det känns inte som om kvinnliga jurister ser att de har möjlighet att jobba som försvarare.

Varför?
- Det kan bero på olika saker, som att de missat att planera familj med en jämställd partner, att manliga unga klienter väljer manliga advokater som i sin tur rekommenderar klientens målskamrater att begära deras manliga kollegor.

- Och så det här med delägarskap. Alltjämt är det de manliga advokaterna som äger verksamheterna. Jag skulle önska att kvinnliga advokater inte var så försiktiga utan tog steget att själva vara med och påverka sin arbetssituation genom delägarskap. Det är knas att det bara är en kvinna på topp 10.

 

Peter Johansson

Läs hela intervjun i Legally yours >>

Se mer av Ulrika Borg i Veckans Juridik om #metoo >>

 

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här


Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt