Skip to content

Gratis kollektivtrafik för ungdomar på sommarlovet - ny förordning för 350 miljoner

Foto: Martina Holmberg/TT

Regeringen har beslutat att skolungdomar i årskurs 6-9 i grundskolan och 1-2 i gymnasiet ska få möjlighet till fri kollektivtrafik under sommarlovet. 

 

- Vi vill ge skolungdomar möjligheten att åka kollektivt till fritidsaktiviteter eller sommarjobb - oavsett familjens plånbok, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Den nya förordningen gör det möjligt för den regionala kollektivtrafikmyndigheten i varje län att söka bidrag från staten för att låta skolungdomar färdas gratis.

Regeringen överlåter däremot till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna att själva avgöra under när ungdomar ska få resa gratis och vilka resor ska utgöra avgiftsfri kollektivtrafik.  

Trafikverket kommer att administrera utbetalningen av bidraget.

 

 

 

Gratis nyhetsbrev om rättsfall och juridik - klicka här

 


  • William Eriksson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt

13 comments

"- Vi vill ge skolungdomar möjligheten att åka kollektivt till fritidsaktiviteter eller sommarjobb - oavsett familjens plånbok,"
Min fru och jag,båda fattigpensionärer,vill också åka gratis till våra fritidsaktiviteter som är gammeldanskursen och stavgångsmaraton.

Min faster Siri 95+ kani inte åka in till stan med bussen för att uträtta nödvändiga ärenden. Jag tycker det är rent ut sagt för djävligt.

Instämmer i kritiken. Gamla pensionärer är verkligen de som diskrimineras i det nya Sverige. Anknyter till den andra artikeln om juristpriset. Nivån är redan 100%. Alla på advokatbyrån, tingsrättens chef, åklagaren och majoriteten nämndemän. Kvinnor. När egotrippen om jämställdhet lagt sig, när kunnighet och förstånd inträtt, då kanske det kommer ett pris för bästa målsägandebiträde, bästa bemötande osv. Men det dröjer nog. Tillsvidare är det pengarna som lockar. Mjölka den tärande sektorn. T ex 138 000 för fem dagar. Brottsoffret (läs närstående) tvingades traggla i månader och år med kronofogde och brottsoffermyndighet för att få ut ynkliga 3500 på nåder. Detta berättade inte ombudet. Svagt. Tingsrättens chef (kvinna) tyckte detta var OK och skulle ses som en förmån! Man vill nästan avråda från att polisanmäla brott. Konsekvenserna blir inte vad man trott. Har haft höga tankar om advokater men de har ändrats. Vill någon höra en annan nyans av detta, se TV programmet om Svenska Spels VD som blev rånad och hade intressanta åsikter om det svenska rättsväsendet.

När det gäller hur pensionärer behandlas i Sverige finns en illustrativ artikel i dagens Expressen. Den är skriven av den politiskt obundna pensionären Göran Olsson. Rubrik är "Skulle du betala 403000 för en I-phone Löfven?"
Denna artikel borde läsas av samtliga väljare i vårt avlånga land.
Där ojämligheten är monumental och pensionärerna en bortglömd grupp när politikerna öser sin godhet över andra grupper. Och media väljer att inget se.
Patetiskt var ordet. :):)

"Regeringen har beslutat att skolungdomar i årskurs 6-9 i grundskolan och 1-2 i gymnasiet ska få möjlighet till fri kollektivtrafik under sommarlovet."

Varför begränsa det till de två första årskurserna på gymnasiet? Anser regeringen att elever som läser på längre linjer är särskilt priviligierade eller är det ytterligare ett riktat bistånd? Varför inte då "avser att läsa på gymnasiet"?

Då man gått ut gymnasiet sommaren efter tredje året.

Inte om du läser till ingenjör, då går du fyra år på gymnasiet.

Det är inte sant. Både natur och tekniklinjerna (Som förbereder för ingenjörsprogram) är 3 år.

Appropå rubriken. Det är inte så att det blir gratis kollektivtrafik för ungdomar. De åker avgiftsfritt på vår bekostnad.

Det är ungefär som journalisten som skrev att det skulle bli gratis att titta på tv i framtiden.

Allt är vänt ut och in. Skatter heter avgifter och avgifter kallas böter.

Varför dyker det alltid upp någon som låtsas inte känna till innebörden av ordet gratis?
Jag fattar att det är något retoriskt syfte, men inte hur det är tänkt att uppfattas.

Därför att det inte är gratis. Det är vi som betalar för kalaset. Med våra skatter och troligtvis i förlängningen med höjda biljetterpriser för oss som inte åker 'gratis'.

Trodde du på riktigt att gratis betyder att det saknas värde?
Jag trodde att det var en retorisk figur.

Mitt inlägg tyckas ha blivit raderat. Det kan väl aldrig vara så att redaktören för Dagens Juridik tycker att det är rätt att ungdomarna ska sitta medan en 95-åring tvvingas stå?

Som jag förstår det så är det riktat till 'ungdomar som inte är här ifrån' som min faster Siri säger. Lymlarna är odrägliga ocn en pest för både chaufförer och svenska passagere. Kan man inte resa sig för en 95-årig dam så har man inte på bussen att göra. Inte i Sverige heller för den delen. Min faster är för pigg för att få färdtjänst. Men hon klarar inte att stå i bussen de tre milen in till Växjö.

Skriv ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.